Hitelminősítés – NGM: a kormány üdvözli a Moody’s lépését

Budapest, 2015. július 17., péntek (MTI) – A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pozitívan értékeli, hogy a Moody’s nemzetközi hitelminősítő intézet a korábbi negatívról stabilra javította a magyar bankrendszer kilátását – közölte az NGM az MTI-vel pénteken.

A közleményben emlékeztetnek arra: a kormány és az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) idén februárban kötött egyetértési megállapodást azért, hogy a hitelezés felpörgetésével, a pénzügyi közvetítőrendszer megújításával támogatni tudják a gazdasági növekedést a bankok Magyarországon. A kormány elkötelezte magát a bankadó 2016-tól kezdődő, fokozatos kivezetése mellett és vállalta, hogy új pénzügyi szabályozás esetén előzetesen konzultál a pénzintézetekkel.

A megállapodással új fejezetet nyitott a magyar kormány a hazai bankrendszer történetében, amit a Moody’s is elismer. Várakozásuk szerint a bankrendszer bővülését nagyban segíteni fogja a következő években a megállapodásnak köszönhető kiszámítható működési környezet – olvasható az NGM közleményében.

A Moody’s Investors Service pénteken stabilra javította az eddigi negatívról a magyar bankrendszer kilátását, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: a magyar bankszektor működési kondícióinak javulására számít 2015-2016-ban a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette.

A Moody’s szerint a várható javuláshoz hozzájárul az is, hogy változóban van a magyar kormány politikai alapállása a bankszektorral kapcsolatban. Úgy vélik, ennek egyik megnyilvánulása volt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) februárban aláírt memorandum, amely tartalmazza a bankadó fokozatos csökkentésének tervét is.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s