Hitellel a megszorítások ellen

Hitellel a megszorítások ellen
A lakosság nem a megtakarításaival válaszol a megszorításra, hanem inkább az eladósodással. Legalábbis ez derül ki a bankok adataiból.

Sokan választják a szabad felhasználású hitelkeretet, annak ellenére, hogy ez az egyik legdrágább kölcsön, nem ritka a 30 százalék fölötti hiteldíjmutató sem. A felügyelet arra számít, hogy nő azoknak az aránya, akik nem tudják majd visszafizetni a hiteleket – tudta meg az RTL Klub Híradója.

Már nem csak hűtőt, tévét vesznek hitelből a családok. A mindennapos bevásárlást is egyre többen kölcsönből oldják meg. Az egyik legnagyobb áruhitelező banknál például az év első hónapjaiban 15-20 százalékkal többen igényeltek bármire felhasználható hitelkártyát, mint tavaly ilyenkor.

Valószínűleg az a jelenség tapasztalható, hogy a lakosság nem a megtakarításaival válaszol a megszorításra, hanem inkább az eladósodással, a szabad felhasználású hitelkeretből próbálja betömni a lyukakat – mondta Lendvai János, a Magyar Cetelem Bank ügyvezető igazgatója.

Pedig ezek a hitelek a legdrágábbak közé tartoznak. Akár 30-35 százalékos teljes hiteldíjmutatóval is kínálják ezeket a kölcsönöket. Mégis ezt a megoldást választja egyre több család. Valószínűleg sokan így pótolják a kevesebb fizetés, és a magasabb fűtésszámla miatti kiesést.

A pénzügyi felügyelet adatai szerint idén január-februárban kétszer annyi fogyasztási kölcsönt vettek fel a családok, mint tavaly ilyenkor. A felügyelet azonban attól tart, hogy egyre többen lesznek olyanok, akik nem tudják majd visszafizetni ezeket a kölcsönöket.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint a rossz hitelek aránya enyhén nő, a felügyelet a továbbiakban is ennek a növekedését várja, de a növekedés üteme egyelőre nem olyan jelentős, ami aggodalomra adna okot.

Tavaly év végén minden harmincötödik hitelt felvevő már késett a kölcsöntörlesztéssel, vagy egyáltalán nem tudta fizetni azt.