Hitelesnek és érvényesnek kell lennie a színésznek

Fandl Ferenc a Három nővérben
Fandl Ferenc a Három nővérben - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Léteznek olyan alakok a világirodalomban, akikkel könnyebb azonosulni – állítja Fandl Ferenc színész.

A szerepek változnak, ám az elvárás állandó: hitelesnek és érvényesnek kell lenni – vallja Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, akivel az aktuális évadról beszélgettünk.

Feszesen indult a szezon, egymást érték a főpróbahetek. A sűrű teendők első gyümölcsei már beértek, az Édes Anna és a Három nővér című darabokat már bemutatták, most kezdték el próbálni az Emberek alkonya című darab folytatását. A színész szerint ez igen izgalmas munkának ígérkezik. Már csak a neheze van hátra – mondja nevetve. – A Három nővér próbafolyamata számomra izgalmasabb volt, mint az Édes Anna, melyben kisebb feladatot kaptam, bár a mellékalakokban pont az a kihívás, hogy kevesebb a lehetőség a figura sorsát bemutatni, márpedig az soha sem élő hős, akinek az életébe legalább picit nem pillanthatunk bele – magyarázta a Ficsort játszó művész.

A kicsikre is hatott

Fandl Ferenc szerint Kosztolányi Dezső története megérintette a közönséget, és ismerősei körében is pozitív visszhangja volt a darabnak.

– A kislányom és a nálunk vendégeskedő barátaim gyermekei is megnézték az elő­adást, másnap reggeltől estig cselédeset játszottak – idézte fel a jóleső élményt, majd azt is elárulta, szereti azokat a szerzőket, akik nem a történetre, a kalandra fókuszálnak, hanem a jellemekre. Nem sztorikat, hanem hétköznapi helyzetekben felbukkanó embereket írnak.

Szereti Csehovot

– Csehov kifejezetten ilyen, a hősei lelkét boncolgatja. Szeretek Csehovot játszani, minden lehetséges utat bejárni az adott alakon belül igazán izgalmas feladat. Sokat gondolkodtam Andrej alakján – hangsúlyozta. Nincs egyetemes recept azzal kapcsolatban, hogyan érdemes ráhangolódni az új karakterekre, mindenkinek megvan a maga módszere.

Áthangolódás

– Általában amikor először elolvasom a darabot, bekarikázom azokat a részeket, ahol a többi szereplő beszél az általam eljátszani kívánt karakterről. Ez kapaszkodó, így képet kapok a kis viszonyrendszerekről – árulta el.

Fandl Ferenc minden darabra saját rituáléval készül.

– Nem hiszek a 24 órás színészetben. Hiába játszik valaki Hamletet, reggel otthon nem Hamletként mos fogat. Ha játszom, minden előadást megelőz egy jellegzetes, ismétlődő eseménysor. Amolyan kis saját rituálé. Például Kabaréra mindig hat előtt öt perccel érkezem, és nem iszom kávét. Szeretem, ha mindig minden ugyanúgy történik, így hangolom át magam – tette hozzá.

Továbbra is fontos teendői közé tartozik a tanítás. Drámacsoportjának növendékei­vel hétről hétre átbeszélik a világ dolgait. A Fagyi ZOO-ban hetente találkozik a város színház iránt fogékony diákjaival.

– Mérhetetlenül hiszek a fiatalokban. Hatnak rám, alakítják a világszemléletemet és bízom benne, hogy ez kölcsönös – emelte ki a színművész.

ÉM-JA


Harsányi Attila A Cirkuszhercegnő jelenetében
Miskolc - A Cirkuszhercegnő lett a hónap előadása októberben, a Miskolci Nemzeti Színház produkciói közül. Színházszerető olvasóink dönthetnek hónapról hónapra a címről. A Miskolci Nemzeti Színház repertoárján szereplő műsorok közül választhatnak, azt támogathatják, amelyik legjobban megnyerte a ...

Sally Bowles szerepében Radnay Csilla
Miskolc - Ismét műsorra tűzi előző évadbeli, nagy sikerű Kabaré című előadását a Miskolci Nemzeti Színház. Ez volt az a produkció, amelyik a legjobb zenés/szórakoztató előadások kategóriájában versenyzett a Színházi Kritikusok Céhe díjáért. Nem von le az érdemeiből semmit, hogy végül nem kapta me...