"Hit, illúziók nélkül" – antifasiszta tüntetés a Károlyi-szobornál

Tüntetők töltötték meg a teret vasárnap délután a Kossuth téren álló Károlyi-szobornál, hogy így tiltakozzanak a mű keddi “meggyalázása” miatt. A szervezők barbár cselekedetnek tartják a pár napja történteket, az érintett politikusokat pedig “képviselő igazolvánnyal hadonászó huligánoknak” nevezték. Kedden a Jobbik tartotta ugyanott demonstrációját, a párt a Horthy Miklós budapesti bevonulásának 91. évfordulója alkalmából, illetve több kormányzati intézkedés miatt vonult az utcára. Károlyi Mihály szobrára akkor “Én felelek Trianonért” feliratú táblát helyeztek rá és egy kipát is tettek a fejére.

“Hit, illúziók nélkül” – ezen a címen szerveztek tiltakozó demonstrációt vasárnap a Kossuth térre, a Károlyi szobor elé – ugyanoda, ahol napokkal korábban a Jobbik is tüntetett. A résztvevők ugyanis így akartak tiltakozni az akkor történt “szoborgyalázás” ellen. A rendezvényen felszólalt Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke, a Magyar Demokratikus Charta képviseletében Márton László író, és Tamás Gáspár Miklós filozófus is.

A tüntetők szinte teljesen megtöltötték a szobor előtti teret, voltak, akik már a beszédek előtt virágokat, koszorúkat tettek le a mű elé. Károlyi szobra mögött pedig az említett “Hit, illúziók nélkül” feliratú transzparens volt látható, amely a szervezők szerint az antifasiszták válasza az itt történtekre. Mint ismert, a Jobbik Horthy Miklós budapesti bevonulásának 91. évfordulója alkalmából, illetve több kormányzati intézkedés miatt vonult az utcára még kedden. A szobrot akkor egy hatalmas árpádsávos zászlóval takarták le, később pedig ráaggattak egy kapucnis kabátot is. Ezután egy “Én felelek Trianonért” feliratú táblát helyeztek rá, és egy kipát is tettek a fejére.

A szervezők hangsúlyozták: ami kedden itt történt, provokáció volt, és nem lehet csöndben elmenni mellette. Akik pedig ebben részt vettek, ők a magyar társadalom csődjei. Hozzátették: ők most azért vannak itt, hogy csendben megmutassák, itt vannak. Megemlítették, majd a tömeggel együtt megtapsolták azt a férfit is, aki a keddi tüntetésen virágot helyezett el az alkotásnál.

A demonstráción a MADZSIHISZ elnöke egyebek mellett elmondta, a keddi tüntetés szervezőit a rasszizmus, a zsidók elleni gyűlölet fűzi össze, akik számára mindenki ellenség, aki nem hangoztatja ordas eszméiket. Márton László, író szerint az érintett politikusokból hiányzik a méltóság, és kihasználják a közhangulatot. Tamás Gáspár Miklós mindehhez hozzátette: a szóban forgó politikusok nem tudják elviselni a humanizmus, az egyenlőség és az igazságosság eszméjét.

A tüntetésen részt vett Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja is, aki a rendezvény után a közeli Bibó-szobornál sajtótájékoztatott tartott. A szocialista politikus úgy nyilatkozott, pártja nevében jelent meg a demonstráción, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat, és világossá tegyék: nem kérnek Szálasi Ferenc szellemi örökségéből.