Hiszi, hogy „gyógynövény”

Kesznyéten, Miskolc – Meggyőződése, hogy nem követett el törvénybe ütközőt.

Kábítószer birtoklásának bűntette miatt indult meg a nyomozás az ellen a miskolci férfi ellen, aki miskolci lakásában a csekély mennyiség felső határát meghaladó mennyiségű marihuánát tartott magánál. A gyanúsított egyébként az édesanyja tulajdonát képező kesznyéteni ingatlan területén nagyobb mennyiségben termesztette a marihuánát.

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítványra augusztus 31-én előzetes letartóztatásba helyezte a gyanúsítottat, mivel a bíróság álláspontja szerint a várható büntetés mértékére figyelemmel a büntetett előéletű gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől kell tartani.

Máshol szabad fogyasztani

A bíróság megállapította azt is, hogy a még ki nem hallgatott tanúk megfélemlítésével, befolyásolásával megnehezítené a büntetőeljárás lefolytatását. A gyanúsított meggyőződése, hogy a tőle lefoglalt marihuána „gyógynövény”, ez álláspontja szerint nem lehet bűncselekmény, más országokban szabadon fogyasztható.

Figyelemmel a gyanúsított esetében fennálló „meg­győződésre” valóban fennáll annak az esélye, lehetősége, hogy a gyanúsított saját, illetve más személy számára ezen törvénybe ütköző magatartásával nem hagyna fel, azaz esetében a bűnismétlés reális lehetősége fennáll.

ÉM-SZB