Hirtelen zavarttá vált. Lehet, hogy kiszáradt?

Akt.:
Hirtelen zavarttá vált. Lehet, hogy kiszáradt?
© Forrás: greatist.com
Miskolc – Jóllehet nem a pszichiátriai osztály feladata volna a kiszáradás miatt zavartságot mutató, főleg idős, demens betegek akut ellátása, az elmúlt pár napban megnőtt a Miskolci Semmelweis Kórház Pszichiátriai Osztályának a forgalma, hiszen ha ilyen beteget szállít be a mentő, általában nem küldik tovább.

– Sok testi betegség, így például a pajzsmirigy-betegségek, anyagcsere-betegségek, különböző tumorok járhatnak pszichiátriai tünetekkel, ezért az első teendő ezek kiszűrése. Az esetek nagy részében a zavartsággal behozott, főleg idős, demens betegekről kiderül, hogy az időjárás-változás, egy-egy magasabb vérnyomás, s főleg a kiszáradás okozta a tüneteiket.

A vérnyomás rendezése, illetve infúzióadás után azonban ezek megszűnnek. Ez az ellátás a sürgősségi osztályra vagy a belgyógyászatra tartozna, azonban sok háziorvos rögtön pszichiátriára irányítja a beteget, akkor is, ha nincs ismert pszichiátriai betegsége – mondta el dr. Cserép Edina, az osztály vezető főorvosa.

– Az elmúlt hétvégén mintegy tíz ilyen beteget láttunk el, többeket idősotthonokból szállítottak be. Őket a tünetek múltán vissza tudjuk szállíttatni, azonban sok idős embert nem tudunk hazaengedni, mivel nincs hozzátartozójuk, vagy van, de nem adják meg elérhetőségüket.

Fontos volna, hogy főleg kánikula idején ne hagyjuk hosszan magára idős, demens hozzátartozóinkat, az orvosi vizsgálatokra is kísérjük el őket. Ügyeljünk arra, hogy a nap folyamán legalább egy kétliteres palack folyadékot (vizet, teát, legfeljebb limonádét) elkortyolgassanak!

ÉM-SzK


Az időjárás és a pszichiátria forgalma

Miskolc – Múlt hét végén felkerült egy fotó a Face­bookra: a miskolci pszichiátria előtt négy mentő egyszerre.