A kevesebb nem elég

A kevesebb nem elég

A mai napig nem tudták sem megerősíteni, sem cáfolni, de a legendárium szerint valamikor a 9. és 11. század között volt a világnak egy női pápája. Nem azért ülhetett az egyházfő székébe, mert erre adott volt a lehetősége, hanem mert álruhát húzva, önmagát férfinak álcázva, tudása és tehetsége révén szentatyává választották.  Ágnes (más variánsokban Gilberta) lehetett az első a történelemben, aki hitt abban, hogy egy nő bármilyen pozíciót betölthet, olyat is, amelyre addig csak férfiak voltak hivatottak. Bednárik Mónika jegyzete.
Hab a tortán

Hab a tortán

Általános iskolásként komolyan vettem a sportot, emlékszem, az atlétikai megyei döntőre a Tisza-töltésen edzettem: futottam a négyszáz métereket. Az egyetemi kötelező tesi maga volt a pokol, Éva néni péntek reggel nyolcra (!) tette az óráit, és amikor azzal förmedt ránk, hogy „kislányok, maguk pont úgy mozognak, mint akik egész éjjel nem aludtak”, nem is sejtette, hogy milyen igaza volt – a vigadós bulik csütörtökön addig el sem kezdődtek, amíg oda nem értünk… Száraz Ancsa írása.

Porzó fenék

Burjánzanak a világnapok, mára több van belőlük, mint ahány lap a naptárban. Legyen szó a balkezesekről vagy az alvásról, mindenhez köthető egy dátum, de azoknak sem kell kétségbe esniük, akik különlegesebb dolgokat – például a pingvintudatosságot – szeretnének egy-egy világnap keretében megünnepelni. Hoványi Péter jegyzete.

A fekete zongora

Hét magyar és három külföldi intézményben helyezik el a tíz Bogányi-zongorát, amelyet a magyar állam korábban megvásárolt. Miskolcra nem jut csodahangszer. Bujdos Attila írása.

És az önvédelem?

Mennyi embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy a populista politikusok (éppen ők szeretik ráaggatni ezt a jelzőt a hazájukat, népüket, a kereszténységet féltő másik oldalon lévőkre) végre észhez térjenek? Égerházi Péter írása.

Figyelnek

Kistelepülés polgármesterével beszélgetünk. Kicsi, alvó falu, napközben alig történik mozgás, a környékbeli településekre járnak dolgozni a helyiek. A közbiztonságot emlegeti – egykori rendőrként ez szívügye –, alig történik bűncselekmény a faluban. Figyelünk egymásra – mondja. Bánhegyi Gábor írása.
Közfogi

Közfogi

A közfoglalkoztatás 2011-es megváltoztatásakor a kormány kapott hideget-meleget, vádolták a szegények kizsákmányolásával, szociális érzéketlenséggel, az ellenzéki média állami rabszolgatelepeket vizionált. A magam liberális szemléletével nézve is felvöröslött pár kövér kérdőjel, az viszont világos volt, hogy a henyélés további „segélyezése” a lehető legrosszabb válasz. Ratalics László írása.
Kérdőjel

Kérdőjel

Januártól tiltakoznak a szakgimnazisták (korábban szakközépiskolásoknak hívták őket). De minek is? Hegyi Erika írása.

Bajnok nélkül

Majd’ két és fél évtizede fordult elő legutóbb, hogy a világbajnoki címvédő nélkül startolt a Forma–1-es szezon. Akkor, 1993 végén Prost, most pedig a Lewis Hamilton ellen fogcsikorgatva vb-t nyerő Nico Rosberg döntött úgy, hogy elég a versenyzésből. Mészáros Sándor jegyzete.
Álhírtelenül maradunk?

Álhírtelenül maradunk?

„Disputed”, azaz vitatott címkével figyelmezteti ezentúl a felhasználókat a Facebook, ha olyan híreket akarnak megosztani, amelyek nem biztos, hogy valódiak. Márpedig ilyenekből mintha egyre több akadna a legnagyobb közösségi oldalon. Orosz Csaba írása.

Példás büntetést mérjenek rájuk!

Többször is hallhattunk az utóbbi hetekben arról, hogy jó néhány külföldről hazánkba érkező élelmiszer hamisított, s hogy az ilyen visszaélés a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után. Jöhet az áru nyugatról vagy a velünk határos szomszédállamokból, a cukor nem olyan édes, a tej nem olyan ízletes, gondok vannak a felcicomázott csokoládés termékekkel is. Angyal Sándor jegyzete.
Ha éppen nem tetszik valami…

Ha éppen nem tetszik valami…

Bezzeg a mi időnkben… Igen, ami időnkben, vagyis régen, amikor még sok minden más volt. Akkoriban elképzelhetetlennek tűnt, hogy visszapofázzunk a szülőknek, ha mégis, hát, gyakran jött az atyai nyakleves. Ha égett is az arc, kicsit bevágtuk a durcit, fél óra múlva pedig már a kutya sem emlékezett az egészre. Koncz Tibor jegyzete.
Szupererő: a szeretet

Szupererő: a szeretet

Élnek a világon különleges gyermekek és felnőttek, akiknek a puszta közelségük is gyógyít. Nem az indigókra célzok – távol áll tőlem a spiritualitás –, sokkal „hétköznapibb” emberekre gondolok: ők Down-szindrómások. Csáki Alexandra jegyzete.
Függőleges világkép

Függőleges világkép

Vihar a biliben, illetve ez esetben egy pohár sörben – de ez nem az összegzése, hanem a kiindulópontja a kormányzat legújabb agymenésének.Történt, hogy az erdélyi Igazi Csíki Sört gyártó cég védjegyvitába keveredett a Heinekennel, és vesztett. Szőke Tímea írása. 
Kutak mélyén

Kutak mélyén

Tejben-vajban fürdés? Á, nem az a kunszt – tiszta víz! Az lesz az igazi luxus, ha így halad a világ, s már akinek lesz lehetősége fürdenie, mert túléli a vízért indított háborúkat. Elnézve a hétköznapjainkat, itt, a Kárpát-medencében még most is elképzelhetetlen, hogy a rémálom egyszer a mi életünk valóságává válhat, pedig intő jelekből nincs hiány. Nyéki Zsolt jegyzete.
Lóvá tett vásárlók

Lóvá tett vásárlók

A reklámokban minden termék kiválóan teljesít. A már­kás mosogatószerből elég egy csepp, hogy tisztává va­rá­zsol­junk egy regiment tányért, poharat. A neves mo­sóporokkal is nyugodtan bán­hatunk szűkmarkúan, ha pedig „beszaladt a maci” a gyermek nadrágjá­ba, segít a Coccolino… Palicz István jegyzete.
Béremelés. De kinek?

Béremelés. De kinek?

A köztisztviselők szakszervezeténél úgy számolnak, hogy a 37 ezer önkormányzati dolgozó közül 24 ezren utoljára 2008-ban kaptak fizetésemelést, ezért különösen fájlalják, hogy miközben 2019-ig több lépcsőben, összesen 30 százalékkal nő az állami vállalatoknál dolgozók fizetése, az önkormányzati cégek munkatársai megint kimaradnak a jóból. Petneházi Attila jegyzete.

Ádáz harc a vad kórral

Elpuffogtatott frázis, de kőkeményen igaz: az egészség mindennél fontosabb! Lehetsz kőgazdag, basáskodhatsz emberek felett, ha a test nem úgy működik, ahogy kellene, minden haszon és erény átértékelődik. Légy fitt, csattanj ki az erőtől, törekedj az optimális életmódra! Akinek ideje, kedve, akaratossága engedi, ép testével megalapozza a jövőjét. Ami erre rakódik, az bónusz, prémium. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Szűretlen

Nem könnyű a zsurnaliszták élete. Egy friss eset rá a bizonyíték, hogy a „firkász” még akkor sem lehet nyugodt, ha nem katonai sisakkal a fején pötyögi az aznap tapasztaltakat, s a bombáktól meg-megrezdülő talaj miatti elütéseken bosszankodik. Horváth Borbála írása.

Szóval tartva

Aligha van olyan szerencsés embertársunk, aki minden gondolatát megoszthatja valakivel. Persze azokat, amelyeket nem titkosított száz évre magában. Ellenkezőleg. T. Szűcs József jegyzete.
Anyuka szendvicse

Anyuka szendvicse

Mivel a szendvicskészítő alkalmazás még nem tölthető le okostelefonra, a reggeli rohanásban pedig ritkán jut idő az asztalhoz ülni, ezért gyakorta az egyszerűbb megoldást választják a szülők: csemetéjük kezébe nyomnak pár száz forintot, mondván, az iskola büféjében majd eszik valamit a gyerek. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Pillanat

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter történelmi pillanatként említette, hogy az adóhivatal ettől az évtől elkészíti a magánszemélyek adóbevallását, amelynek tervezetét már meg is lehet tekinteni. Bánhegyi Gábor írása.
A vígságot adó

A vígságot adó

Egy villamosmegállónyira lakunk a Népkerttől. Ha sokan tujáznak, elkerülhető a kalauz. Ez ötven fillér tiszta haszon. A duplájáért két emberes gombócot kapok a park előtti fagylaltostól. Az öreg Bagaméri-fazon gálánsan méri a tölcsérest. Igyekszik túladni a reggeli portékán. Az esti szürkületre frissel várja a moziba igyekvőket. Szántó István írása.

Utazni pedig kell!

A 2008-as gazdasági válság vagy inkább megtorpanás után joggal reménykedett minden – elsősorban külföldre utaztató – idegenforgalmi szakember, hogy a néhány nehéz év után eljött a fellendülés ideje. Szerzőnk utazásszervező, idegenforgalmi szakember.

A harmadik otthonunk

Mutasd meg, hogy vezetsz, s megmondom, ki vagy! Mert az ember nem tudja megtagadni önmagát: amilyen az élete, ahogy él, olyan a vezetési stílusa is. Jómagam, de mások is, már többször szóvá tettük, hogy manapság az utak potenciális veszélyforrássá váltak. Dankó Mihály írása.
Láthatatlan ezermilliárdok

Láthatatlan ezermilliárdok

A rendszerváltozás idején és az azt követő években a jogszabályok hiánya, a gyors meggazdagodás lehetősége és az emberek nem túl magas erkölcsi színvonala miatt a rejtett gazdaság robbanásszerűen terjedt el hazánkban. Hajnal Béla írása.
Aranyhíd

Aranyhíd

Hogy születésének 200., jubileumi évében tényleg visszatalálunk Arany Jánoshoz, én nem hittem. Leleplezhetünk szobrot, méltathatjuk fennen, azzal lefutjuk a kötelezőt, de hát olyan pohos ez: szűk körben üzengetjük egyik fülünktől a másikig egy költő ember-nagyságát. Mit érdekli Arany a ma gyermekét, s még ha kíváncsi is volna rá, ki tudja neki jól elmondani? Ratalics László írása.
Ünnep

Ünnep

Az ünnep utáni napokban hajlamosak vagyunk visszagondolni régvolt ünnepekre, mert nálunk magyaroknál a tavasz az évszak, ami kitüntetésekkel, emlékezésekkel és jó hangulatú összejövetelekkel volt teli. Mára ezek közül március 15-e maradt, viszont az arányaiban, mondanivalójában messze túlnőtt a korábbi ünnepléseken. Réti János írása.
Állatok

Állatok

Amióta az eszem tudom, mindig is voltak állataink. Ez biztosan családi hagyomány, mert a nagyszülőkre emlékezve ott is mindig voltak. Pásztor Attila írása.
Vesztesek és nyertesek

Vesztesek és nyertesek

Nőtt a dohány termésátlaga és felvásárlási ára Magyarországon – tudatta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége a 2016-os adatokat összefoglaló jelentésében. Mivel csak fogyasztóként vagyok érintett, sohasem tájékozódtam különösebben az ágazatot érintő kérdésekben, de annyit azért tudok, hogy a termelőket még az ág is húzza – épp ideje volt, hogy pozitívumokról is beszámolhasson a szö­vetségük. Hoványi Péter jegyzete.
 
Előző
123456  


hirdetés