Ha havazik az Egyenlítő mentén

Ha havazik az Egyenlítő mentén

Kis ország vagyunk sztrádákkal, járdákkal, nehezen járható, úttalan utakkal. A hazai úthálózat, a maga több mint 200 ezer kilométerével ötször körbeérné a Földet az Egyenlítő mentén, minden hatodik kilométerért pedig a Magyar Közút felel. Szélesítik, aszfaltozzák, hóeséskor takarítják – takarítják? Száraz Ancsa írása.
Hápország

Hápország

Csodálatos látványt nyújt a jégpáncélba bújt Balatonon a különleges kacsaúsztató. A fagyos hangulatot kifejezetten felmelegíti a természeti remekmű: a tőkés réce raj tettre kész tagjai a szent célért folyamatosan körbe úszkálták a szabad vizet, mellyel tartósították a léket. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Olimpiát a népnek?

Csütörtöktől elkezdi az aláírásgyűjtést a 2024-es budapesti olimpia megrendezése ellen a Momentum Mozgalom, értesült az Index. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a NOlimpia elnevezésű kampánnyal nemcsak a sportesemény megtartását akarják ellehetetleníteni, hanem az Orbán-rendszert is kritizálnák. Orosz Csaba jegyzete.
Szeresd a jeget, a telet!

Szeresd a jeget, a telet!

Csodálom a telet, mert a „természete” olyan dolgokra képes, mint amilyenre egyetlen más évszak sem. Havazás, vacogtató hideg, tükörjég, zúzmara, hóvihar, fehérség, tisztaság, megismételhetetlen formák, fényjátékok… Kovács Zsolt írása.
Egy fizetésért három állásban

Egy fizetésért három állásban

Nincs kedvünk dolgozni – így lehetne tömören összefoglalni a GKI azon felmérésének egyik eredményét, amiben majd ezer hazai vállalattól érdeklődték meg, mik a fő okai annak, hogy nehezen találnak munkaerőt. Kiss László írása.
Jó, hogy mondja

Jó, hogy mondja

Még alig csitult el a migránsellenes háború – jó, az alanyok hiányában egyelőre szünetel –, máris új trombitaszó igyekszik éleszteni a harckészültséget. Most a civilellenes harcra hívják a népet, egy csak rezsibiztosként elhíresült politikus beszélt összevissza indításként. Pap Gyula jegyzete.

Ahány ház, annyi szokás

Ley asszony, az ausztrál miniszter vette a bátorságot, és egyik hivatalos útján, az állami kocsival – férjével együtt – lakásnézőbe utazott hazájában, s megtekintett egy 160 millió forintot érő házat vidéken. Angyal Sándor jegyzete.
Viszonyítási pontok

Viszonyítási pontok

Egy felmérés szerint az oroszok 85 százaléka úgy véli, a világban félnek Oroszországtól és 75 százalékuk ezt jó dolognak tartja. Nekem úgy tűnik, mintha kicsit megrekedtek volna a fal túloldalán, vagy inkább, ha úgy tetszik, az időben, amikor a szovjet hatalom parádés katonai felvonulásokkal demonstrálta erejét. Szőke Tímea jegyzete.
Madárnak nézték…

Madárnak nézték…

A heti hírügyeletes naponta rengeteg hívást kap; a minap egy Kisvárda mellett élő idős hölgy keresett meg. A története dióhéjban: találkozott egy hirdetéssel, melyben jól tojó tyúkokat kínáltak eladásra. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Hiány és félelem

Magas szintű önbizalom, vagy a teljes érdektelenség vezet egy-egy, az említetthez hasonló munkabalesethez. Az okozó világa legfeljebb néhány évtizede épülhet e motiváló mondatra: „pont velem történne meg?”. Megyesi-Horváth Borbála írása.

"Jó szóval oktasd…"

Nagyon régen voltam általános iskolás. Mi még tintatartót és amolyan mártogatós tollat használtunk, ha a szép, vonalas füzetbe írtunk. Ja, meg itatóst is, hiszen az égszínkék – vagy sötétebb – tinta bizony nyomot hagyott volna a füzet másik oldalán, ha nem itatjuk fel a felesleget. Ha meg aztán a tinta egyenesen a szőnyegre borult, akkor volt csak haddelhadd, még egy-két pofon is elcsattant a szigorúbb szülők keze által. Kenyeres Ilona írása.
Kerülő

Kerülő

A tudásra mindenkinek szüksége lenne, ez az ideális állapot, kérdés, ki mennyit képes felismerni ebből a szükségből. Bujdos Attila írása.

Fehéren

Amikor pár nappal ezelőtt ránéztem a kinti hőmérőre, a -12 így pőrén nem igazán esett jól a szememnek. Bár aki ismer, tudja, hogy a kedvenc évszakom a tél és eléggé bírom is a hideget, így állt össze a genetikám. De azért valami hiányzott, ami tegnap nagyobb dózisban meg is érkezett. Az évszak igazi és fontos kelléke, a hó. Pásztor Attila írása.
Elő a szánkókkal!

Elő a szánkókkal!

Globális felmelegedés ide, üvegházhatás oda, azért megesik, hogy kaotikus időjárásunk olykor-olykor visszabillen a rendes kerékvágásba, és megörvendeztet minket – jelen esetben azzal, hogy télen hó esik. Gyermekkoromban ez még nem számított szenzációnak. Csáki Alexandra írása.
Parasztfelkelés

Parasztfelkelés

Szombat hajnalban a kultúra fővárosa, Pécs felé vettem az irányt. Mire a Nyíregyházáról induló szerelvény befutott a Keleti pályaudvarra, utastársaimmal együtt már túl voltam egy ingyencirkuszon, a rendőr pedig felvette az adataimat, hogy szükség esetén beidézhessenek tanúként. Palicz István jegyzete.

Megint csepegtetik

Alakulunk, polgártársak. Dandárnyi amerikai katona és nehézfegyverek ezreinek európai (Baltikum, Lengyelország, Németország) behajózása a kéjes testiségben való elmerülés előjátéka csupán. Ratalics László írása.
Támad a borzas golyó

Támad a borzas golyó

Ha január, akkor szinte törvényszerű, hogy hazánkba is megérkeznek azok a hívatlan vendégek, akiket a epidemiológusok – magyarul járványkutatók, nem valami földönkívüliek – csak az ábécé első betűivel illetnek. Egyelőre úgy tűnik, az influenza A vírus az most is, amelyik a legkevésbé sem bír magával, de aki Á-t mond ugye… Matyasovszki József írása.
Hol van a szakember?

Hol van a szakember?

Az idős, beteges házaspár panaszolta tavasszal: nem találnak egy embert, aki felásná vagy feltárcsázná a házuk mögötti kiskertet, ahol egy kis zöldséget szoktak termelni. Nyáron meg a kerítés mögötti területen növő füvet kellene levágni, de arra sem sikerül valakit megkérni. Az utcaseprő közmunkásoknak ígértek sört is, pénzt is, de ők inkább az árnyékban nevetgéltek, meg szívták a maguk sodorta cigarettát. Angyal Sándor jegyzete.
Nem méltó a jutalom

Nem méltó a jutalom

Amikor a magyar labdarúgó-válogatott 1969-ben kikapott 4–1-re a csehszlovákoktól, majd 1973-ban Ralf Edström fejesének köszönhetően 3–3-as döntetlent játszott a svédekkel, az aktuálisan tizenhat csapatot számláló 1970-es és 1974-es világbajnokságokról maradt le éppen. Bodnár Tibor jegyzete.

Lap nélkül

Lapok ritkán írnak egymásról, ha mégis, annak komoly indoka van. A Népszabadság politika általi beszántása ilyen volt, s most ismét van miről szót ejtenem, mivel a Médiakutató is befejezi működését – bár egy szám még lesz. A periodika megszűnésének viszont – a Népszabival ellentétben – közvetlen, napi politikai okai nincsenek, legfeljebb kultúrpolitikai: az állami pályázatok fogyásával nem maradt finanszírozója. Szabó Zsolt László írása.
Kabátnyi remény

Kabátnyi remény

Alig múlt két hete, hogy a szeretet ünnepéhez közeledve a legfontosabb emberi értékek fontosságát hangsúlyoztuk, és abban bíztunk, hogy amikor újra a szürke hétköznapok taposómalmában őrölünk, marad még a szívekben és a lelkekben a karácsonyi áhítatból, a szép reményekből. Bednárik Mónika írása.
Mobilsztori

Mobilsztori

Amikor nálunk is sláger lett a tranzisztoros (táska)rádió, természetesen született néhány magyar dal. A csapból szólt a „Táskarádió, táskarádió…” kezdetű dal. Még népszerűbb volt a Tranzisztori… Ennek mintájára ma is megkomponálhatnák a Mobilsztori című nótát. Györke László jegyzete.
Hinni kell a jóban

Hinni kell a jóban

A foci-Eb után ismét megmutatta az ország, hogy vannak célok, amiért képesek vagyunk összefogni. A fővárosban indult egy kezdeményezés: arra kérték a szolidárisabb embertársakat, hogy használaton kívüli kabátjaikat tegyék ki nyilvános helyeken elhelyezett fogasokra, s onnan bárki, akinek szüksége van rá, akaszthasson le egyet vacogó vállára. Kálmán-Kovács Mónika írása.
Hiányzó unokák

Hiányzó unokák

Mi lehet a gond a harmincas éveiben járó korosztálynál, hogy ennyire borúlátó a saját jövőjét illetően? Az, hogy valószínűleg dolgozni fog nyugdíjas éveiben is? Ebben semmi új helyzet, kihívás nincs, elég csak szétnézni a mostani nyugdíjasok táborában: ki a munkahelyén vállal kisebb-nagyobb munkát, ki a ház körül látja el a teendőket, veszi ki részét a föld műveléséből, a kert gondozásából, ki meg „csak” otthon tehermentesíti a dolgozó felnőtteket azzal, hogy vigyáz az unokákra – s gyűjt, ad, segít, gondoskodik, amíg csak emelni bírja a kezét. Nyéki Zsolt írása.

Beleköptek a levesbe?

Bár a kormány hosszú időn keresztül azon az elvi állásponton volt, hogy a munkát terhelő adókat és járulékokat célszerű csökkenteni és (pótolandó a büdzsé kieső bevételeit) a fogyasztást terhelő adókat növelni, valami miatt fordult a kocka, és hirtelen az általános forgalmi adó (áfa) került az adócsökkentési intézkedések fókuszába. Petneházi Attila írása.
Csillagot az etetőkre!

Csillagot az etetőkre!

Vasárnapra virradóra megdőlt a hazai napi hidegrekord: a Pest megyei Tésán -28,1 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, és amíg ott süllyedt, öt év kihagyás után ismét korcsolyaversenyt rendeztek a sóstói jégen. Hoványi Péter jegyzete.
Szédületes kacsatánc

Szédületes kacsatánc

Nagy port kavart, jelentős utat járt be a világhálón a kislétai kacsa különös kalandjáról szóló combos hír. Volt alapja a szagos sztorinak, nem volt kacsa. A feladó megpucolta, rendbe rakta, becsomagolta, és elküldte, bízva abban, hogy karácsonykor a rokonok jóízűen elfogyasztják a szárnyast. Telt, múlt az idő, a kacsa pedig sehol. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
Na söprés!

Na söprés!

Hofi után alighanem nagyfokú illetlenség a fenti szókapcsolatot szánkra venni. Vétkem ugyanakkor talán kisebbíti, hogy az alábbiakban nem az utcát söprik, mint örökzöld dalában. Söprés, kisöprés ilyenkor karácsony után jó pár éve már menetrendszerűen a boltokban zajlik. T. Szűcs József írása.
Lehetséges?

Lehetséges?

Már el is telt egy hét az újesztendőből, de aki szilveszter éjfélkor azzal emelte poharát, hogy a következő év biztosan jobb lesz, aligha kapott visszaigazolást az elmúlt napokban. Matyasovszki József jegyzete.

Zajos ünnep

Valószínűleg keserves sírásban törne ki a kis Jézus minden év december 24-én, ha olyan üdvrivalgás és hangeffektus fogadná, mint a pár nappal később születő „kistestvért”, az újévet. Utóbbinál amúgy elsősorban a kutyák – és gazdáik –, a betegek, az idősek, és esetleg a kis gyerekek sírnak az iszonyatos petárda – és tűzijáték hangok hallatán, a többiek azonban önfeledten szórakoznak odakint az utcákon, tereken. Kenyeres Ilona írása.
 
Előző
123456  


hirdetés