Karikás, de nem ostor

Karikás, de nem ostor

Péntekig 266 151-en fejezték ki elvárásukat, hogy a kormány kérdezze meg az állampolgárokat is a budapesti olimpiarendezésről. Ennyi aláírást gyűjtöttek össze a Momentum Mozgalom nolimpiapárti aktivistái péntekig, pedig a népszavazáshoz csaknem a fele: 138 ezer is elég lett volna. Horváth Borbála írása.
A pillanat töredéke

A pillanat töredéke

Szombat kora délután Tokajból tartottunk hazafelé, amikor életemben először halálfélelmem volt. A haragoszöld Kamaz úgy hajtott ki jobb kéz felől az útra, hogy nem nézett semerre, mert ha azt teszi, látja, amint érkezünk. A sávunkban tornyosult monstrum nem mozdult, és csak a pillanat töredéke alatt eltekert kormány mentett meg minket a túlélhetetlen ütközéstől. Még láttuk a visszapillantóból, hogy a sofőr hátratolat és kiszáll… Talán úgy reszketett, ahogy mi. Bednárik Mónika jegyzete.
Pálinkás jó napot!

Pálinkás jó napot!

Akár így, „ízes” magyarsággal is köszönthették volna egymást csütörtökön a megyei közgyűlés tagjai, annyit beszéltek „nemzeti üdítőitalunk” sorskérdéseiről a NAV-os évértékelő folyományaként. Mi mást tehettem volna a tudósítók padsorában helyet foglalva: ittam szavaikat. Palicz István jegyzete.
Így növünk nagyra

Így növünk nagyra

Még ilyet! Rájöttek, hogy ugyanazok a nagy nemzetközi élelmiszercégek ugyanazokat a termékeket jobb minőségben árulják az osztrákoknak, mint a magyaroknak; a híradások szerint ilyesmire döbbentek a szlovák hatóságok is. Nem gondoltuk volna, ugye? Fábián György írása.

Zabagépek hattyúdala

atonák özönlötték el a Tiszát, fegyverropogás veri fel a folyó csendjét – egyelőre csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de a harcok várhatóan az egész magyarországi szakaszra kiterjednek majd. A kárókatonák ugyan fegyvertelenek és védettek – néhány évtizede még a kipusztulás fenyegette őket –, mégis engedélyezték a gyérítésüket. Hoványi Péter jegyzete.
Kérdőívre, drukkerek!

Kérdőívre, drukkerek!

Annak tükrében, hogy eddig a szövetség szóvivője révén rendre csak azt hallhattuk, hogy minden rendben van a magyar fociban, kellemes meglepetésként hatott a kérdőív. Mán László jegyzete.
Hányat csenget a postás?

Hányat csenget a postás?

Úgy tűnik, minden olyan szakma, mely sok vesződséggel, komoly fizikai terheléssel jár, egyre inkább hiánnyá válik. Már évek óta hiányszakma például az asztalos, az ács, a kőműves, a kárpitos, a pék… Soroljam még? Györke László jegyzete.

Az ördög a legmenőbb

Régóta mondom, manapság széles e világon az ördögnek van a legremekebb promója, ami ráadásul évről évre egyre sikeresebb. Lassan már a csapból is ő folyik, a névjegyét megtaláljuk mindenütt, amerre csak nézünk. Persze, nem kell a három hatosnak, vagyis a sátán számának karikázni a szemünk előtt, hogy a pokol kénköves urát láthassuk a szaporodó jelekben. Matyasovszki József jegyzete.
Nyelvre, magyar!

Nyelvre, magyar!

Sándor barátom rendkívül rutinosan csapta a szelet a szépséges bolgár lánynak, aki Nyíregyházán táborozott. Komoly érzelmei kifejtésében sokat segített volna az akkoriban (a ’80-as évek első felében) még szigorúan kötelező orosz nyelv, mert az erősen hajazott a bolgárra, ám Sándorunk azt sem birtokolta őszinte vonzalmának választékos kifejezéséhez szükséges szinten… Nyéki Zsolt jegyzete.

Jégbe mártva

A természet megmutatja az erejét, a jeges ár mindenen átgázol, megállíthatatlan. (Milyen szép verset írna erről Petőfi.) Orosz Csaba írása.

Torgyán

Chilei cseresznye, kisgazda párt, polgár kormány, mezőgazdasági miniszter, tojásdobás Debrecenben, Torgyán doktor – mindez már csak múlt, emlék. Kovács Zsolt írása.

Frigyes hacacáré

Párját ritkító gyöngylakodalom volt Nyíregyházán szombatról vasárnapra virradóra. Az ízlésesen dekorált helyiségekre rá sem lehetett ismerni. Amint befutottak az edelényi vendégek vagy negyvenen, szép lassan kétszáz fölé duzzadt a lagzi népe. Ladányi Tóth Lajos írása.
Az ókori bölcs tudta

Az ókori bölcs tudta

Semmi sem állandó, csak a változás maga. Az ókori görög filozófus, Hérakleitosz ismert gondolata jól példázza, hogy milyen utat járhat be egy ember élete során. Racskó Tibor jegyzete.

Tovatűnt ellenőrök

Sokadszorra hallunk a rádióban, tévében arról, mennyire támogatják újabban az otthonteremtő családokat, és hogy végre nálunk is megmozdultak a bérek a pedagógusoknál, az orvosoknál, az ápolónőknél, meg a szakmunkásoknál is. Angyal Sándor jegyzete.

Kövér gázzal…

A 2008-as gazdasági válság finoman szólva nem tett jót az új autók piacának, hiszen a nagy nemzetközi krach az elsők között hibernálta a gépjármű-márkakereskedelmet. Aki a devizahiteles autójába „szorult bele”, annak az elmúlt években kisebb gondja is nagyobb volt annál, mint, hogy kocsicserére gondoljon, de akit „nem vágtak kupán” a fénysebességgel elszálló árfolyamok, az is belát(hat)ta, hogy valójában semmi sem indokolja a családi négykerekű háromévenkénti cseréjét. Petneházi Attila írása.
Hív a vasút, vár a ….mi is?

Hív a vasút, vár a ….mi is?

Egy, a gazdaság teljes összefüggéseiben járatos, felelős ember panaszolja nekem, hogy milyen katasztrofális munkaerőhiánnyal küzd a MÁV, de hasonló a helyzet más, klasszikus állami szolgáltatási szektorban is, a vizesektől kezdve a Volánokon át, nem beszélve a postáról. Mostanában, hogy megemelték a minimálbért, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez pusztán anyagi kérdés. Az is, persze, súlyos mértékben, de ha hirtelen elkezdenének sokkal de sokkal jobban fizetni, az sem oldaná meg egycsapásra a gondokat. Kiss László írása.

Amennyit magunktól!

– Pár éve vettük a nagyszobába a kanapét, de már cserélni kell – panaszkodott a minap társaságban az ismerősöm. – Nekünk van egy Szatmár-heverőnk, még mindig elégedett vagyok vele.
Kátyúk közt az utat

Kátyúk közt az utat

Olvad, csöppen, csepereg, latyakosodik. Már régen nem fehér, jó esetben szürke, de inkább fekete. Sáros, kormos és néhol megfagyott kutyapiszok tarkítja. Már egyáltalán nem szép látvány a hó, semmi meseszerű nincs benne, a téli örömök sem jutnak eszünkbe. Csak a bosszússág: nem lehet tőle parkolni, koszos lesz a cipőnk, hatalmas, jéggé fagyott buckákat kell kerülgetni vagy éppen átugrani. Szántó Rita írása.
Gyógyszerben az orvosság

Gyógyszerben az orvosság

Az emberi test pőre, természet adta meztelenségében, úgy tűnik véglegesen, kivonult az orvosegyetemek oktatótermeiből. És egyenesen átsétált a tévés hirdetések, gyógyszertári prospektusok, egészségügyi internetes oldalak világába. T. Szűcs József írása.
Karikák és játékok

Karikák és játékok

Bevallom, lassan magam sem tudom, hogy kell-e nekünk olimpiarendezést vállalni, vagy nem. Mert még ha az iránymutatások szerint olcsó és egyszerű világjátékokat kell, illetve lehet rendezni, én mégis attól tartok, hogy mire eljönne a mi 2024-ünk, olyan lesz a bekerülése, hogy attól még Varga Mihály haja is égnek fog állni. Réti János írása.

A remete és a gyógyír

Az én korosztályom tagjai már tapasztaltak egyet s mást az életről, a kor előrehaladtával pedig egyre inkább megismerkednek a különféle betegségekkel, de azok gyógymódjairól is van némi tapasztalatuk. No és azon túl, hogy ellátják egymást megfelelő tanácsokkal, természetesen az internet is nagy segítségükre van. Kenyeres Ilona írása.

A megfelelő ember

„Váltsak még idejében, építsem fel újra a karrierem! Ha sikeres, azért, hogy még sikeresebb legyek. Ha meg pedig nem mondhatok ilyesmit magaménak, akkor még inkább.” T. Szűcs József írása.

A reformáció 500. évfordulójára

A Reformáció emlékéve 2017. A Magyar Református Egyház nem csak az emlékezést tűzte ki erre az évre, hanem azt az elköteleződést is, amely a reformáció lényege: folytonos megújulást, állandósult reformációt. Dr. Gaál Sándor írása.

Rozi néni őzikéje

Rozi néni elhunyt férje pecsétgyűrűjével kopogtatott be a zálogfiókba, hogy némi kölcsönnel áthidalhassa átmeneti nehézségeit. És ez így megy már negyedik éve. Amíg élt a papa, addig a déditől rájuk maradt porcelán őzikét zálogosították el, amikor megérkezett a gázművektől az éves elszámoló számla, a férfi halála óta pedig a hátrahagyott pecsétgyűrűre maradt a megmentő szerepe. Petneházi Attila írása.
Színek

Színek

Szeretem a fehéret, a hó színét, amikor még olyan igazi. Nem azt, ami még most is feltűnik itt-ott, mocskosan, koszosan, latyakosan. A fehér az szép, ráadásul nekem nyáron praktikus viselet, sok pólóm van, mert az nem szívja be – mondjuk egy egészséges kánikulai, UV-sugárzásban tobzódó napon – a Nap melegét. Pásztor Attila írása.
Legyen természetes!

Legyen természetes!

Nem hiszek a véletlenekben. Mindennek oka van. Mi mindig küzdünk valamiért a természettel. Vagy a természet küzd velünk? Árvizek, tűzvészek, lavinák, viharok, hol közel, hol távol. Mindezek szenvedője az ember és környezete. Dankó Mihály írása.

Momentum, vagy mi is?

Szegény naivák, majd rádöbbennek! – ez volt az első gondolatom, amikor olvastam, hogy párttá alakul a Momentum Mozgalom, amely aláírásgyűjtést kezdeményezett az olimpia rendezése ügyében tartandó népszavazásért. Kovács Zsolt írása.
Virtuális meztelenség

Virtuális meztelenség

Néhányszor online felületen rendeltem pizzát, azóta megszaporodtak a netezés közben felbukkanó, harapnivaló-ajánlatok. Palicz István jegyzete.
Kis pénz, kis kézi…

Kis pénz, kis kézi…

Magunk mögött hagytuk az összevont labdajátékok V–VI. korcsoportos diákolimpiai országos döntőjét, amely után mindenki (játékosok, edzők, szervezők) tiszta lelkiismerettel nézhetett tükörbe. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.
Tiltakozik a józan ész

Tiltakozik a józan ész

Miközben nálunk javában zajlik a jég, és sokan sodródnak az árral, vigyázó szemeinket érdemes keletre vetni. A sörfolyamot más mederbe terelték, a Heineken Romania kontra Lixid Project purparlé újabb fejezeteként átmenetileg Igazi Tiltott Sör néven forgalmazza gyártója az Igazi Csíki Sört. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.
 
Előző
123456  


hirdetés