Hipnotizáló fotók New York szellemjárta helyeiről

Hipnotizáló fotók New York szellemjárta helyeiről
© Fotók: Paul Brake
New York – Elhagyatott elmegyógyintézetek, vérfagyasztó látványt nyújtó régi erődök: ha New Yorkra gondolunk, főként a hatalmas felhőkarcolók, villogó neonfeliratok, nyüzsgő nagyvárosi forgatag és a sárga taxik látványa ugrik be, pedig a metropolisznak akad néhány igen kietlen szeglete is. Paul Brake fotográfus olyan különleges érzékkel örökíti meg a Nagy Alma rothadó részeit, hogy feláll tőle a hátunkon a szőr.

1_A Seaview kórház használaton kívüli, gazzal benőtt épülete Staten Islanden borzolja az arra járók idegeit. Az épületet a 20. század legelején, 1905-ben húzták fel, és 1970-ben zárták be. A kórház egyes részei azóta ismét üzemelnek. Területén egykor elmegyógyintézet is működött.

2_Itt pedig azt látják, ami a Seaview kórházhoz vezető útból fennmaradt. Az intézet egyébként anno tüdőszanatóriumként nyitotta meg kapuit.

3_Az enyészet kezére adott, erősen megrongálódott Farm Colony 1898-ban épült Staten Islanden. Eredetileg egy zöldségtermesztő program helyszínéül szolgált, de 1975-ben végleg kiürült. Szellemjárta helynek tartják, mert az 1970-es években eltűnt innen néhány gyerek, akiknek holttestére végül sekély sírokban találtak rá a gyarmatokon. A szóbeszéd úgy járja, az egykor itt tartózkodók lelkei azóta is visszajárnak.

4_Az öreg Wadsworth erődöt a 17. század óta használták katonai célokra, végül 1994-ben magára hagyták.

5_Még mindig a Wadsworth erődnél járunk, amelyet felül a Verrazano-Narrows híd ível át.

6_Kilátás nyílik a Szabadság-szoborra az Ellis Islanden található, bevándorlók részére kialakított egészségügyi intézmény egyik kórterméből. A helyet elzárták a nyilvánosságtól.

7_Az Ellis Island-i kórház egyik hátborzongató folyosója.

8_Mi már fejvesztve menekülnénk, de szerencsére Paul Brake nem tette: még mindig ugyanabban a kórházban járunk.

9_Van valami hajmeresztően szép a Prince’s Bay Beach-ben is.

10_Prince’s Bay Beach több szempontból is megihlette a fotóst.

11_Feltűnnek Manhattan életteli vonalai a távolból a Staten Islanden található Battery Weed erődítmény komor épülete mellett.

12_Öreg múzeumépület New York történelmi Historic Richmond Town városrészében. Mintegy 130 ezer kiállítási tárgy, fotográfia és archív gyűjtemény otthona, amely valódi amerikai történelmi ereklyéket foglal magába, visszamenőleg a 17. századig.

13_New York nem New York tűzlétra nélkül…

14_A St. Patrick katedrális épülete, amelynek katakombái a turisták számára is látogathatók.

15_A katedrális épülete belülről is zordnak mutatkozik.

16_Ködös felvétel a híres Central Parkban található Bethesda Terrace-ról.

17_A Brooklynban található Green-Wood temető éjszakai látványa is ránk hozza a frászt.

Forrás: Daily Mail

További gyönyörű felvételek tekinthetők meg Paul Brake Instagram-oldalán.


Nagy-Britannia - Tudtad, hogy a Namib-sivatagban számos gyönyörű, kisebb vagyont érő klasszikus járgány fekszik gazdátlanul, rozsdásodásra ítélve? Sydney-től nyugatra, a Homebush-öbölben pedig olyan lenyűgöző hajóroncsok leltek végső nyugalomra, mint a 20. század elején épült SS Ayrfield? Bomlásra í...

Nagy-Britannia - Nem könnyű a természetfotósok dolga, a vadon élő állatokat igen nagy kihívás lencsevégre kapni. Kíváncsiságuk ugyanis gyakran felülkerekedik az óvatosságon, és ahelyett, hogy élőhelyükön megszokott viselkedésüket produkálnák, olykor beledugják a fejüket a kamerába, vagy felpattannak...