Friss hírek

2010.04.14. 19:21

Szocpol, kamattámogatás, adókedvezmény a szakmai és civil szervezetek kormánynak szánt javaslatában

<p>Visszahozná a szocpolt, korhatár nélkül lehetõvé tenné a lakáscélú hitelek kamattámogatását, és lakásépítéshez illetve vásárláshoz kötõdõ adókedvezményt biztosítana a többi között a Társaság a Lakásépítésért Egyesület otthonteremtési koncepciója. A 18 jelentõs építõanyag-gyártó, és -forgalmazó céget, valamint szakmai és civil szervezeteket tömörítõ egyesület a kormány részére készített koncepciót, melyet szerdán mutattak be a Construma építõipari kiállításon. A javaslatban szerepel a lakásépítésekkel és felújításokkal kapcsolatos szolgáltatások és egyes anyagok 5%-os áfájának bevezetése és rövid távon évente 5-10.000 bérlakás építése is.</p>

A telekárral együtt 12 és 45 millió forint közötti összegbe kerülõ új lakás építése és vásárlása esetén járna a szocpol, amelynek mértéke az elsõ gyermek után 1.000.000,- Ft, második gyermek után 1.500.000,- Ft lenne. A költségek 70%-át kellene számlával igazolni, és a támogatás összege legfeljebb a számlával igazolt bekerülési érték 20%-a lehetne - a többi között ezt tartalmazza a Társaság a Lakásépítésért Egyesület otthonteremtési programja. A javaslat szerint ha a költségvetés helyzete megengedi, a használt lakás vásárlására a félszocpolt lehetne bevezetni.

A lakáscélú hitelek kamattámogatása különbözõ mértékben új és használt lakás vásárlására és lakásfelújításra járna, és nem lenne életkorhoz kötve, viszont lakásértékhez igen. Ez új lakás vásárlás esetén a fõvárosban maximum 45 millió, vidéken 30 millió forint, használt lakásnál a fõvárosban 35 millió, vidéken 25 millió forint lenne. Az egyesület 30 és 50 százalék közti önrészt javasol, valamint azt hogy a lakáskorszerûsítéssel kapcsolatos hitel maximum 5 millió Ft lehessen.

Az egyesület programjában szerepel, hogy építés és új lakás vásárlás esetén személyi jövedelemadó kedvezményt lehessen igénybe venni, melyet a gyermekek, illetve az eltartottak számához kötnének, és a nagycsaládosoknak kiemelt kedvezmény járna. Adókedvezményhez az építés költségét, illetve a vételárat 100%-ig számlával kellene igazolni, és az adójóváírás lehetõsége az építést követõ 5 évig járna.

A program egyes építõanyagok kivételével a lakásépítés és felújítás 5%-os áfa alá sorolását is tartalmazza, amire egyébként az uniós szabályok lehetõséget adnak, illetve olyan kiegészítõ intézkedéseket is, mint például a bérlakások bérleti díjának a cafeteria rendszerbe való beépítése,

Az egyesület javaslata kitér egyébként az energiahatékonyságot célzó támogatásokra is. Véleményük szerint közpénzekbõl csak ott lenne érdemes lakásfelújítást, fûtéskorszerûsítést, hõszigetelést támogatni, ahol az adott lakás még legalább 20 éven keresztül gazdaságosan fenntartható.
Már a közeljövõben évente 5-10.000 bérlakás építését tartják szükségesnek, hosszú távon pedig évente 40-50.000 lakásét.
Olyan lakások építését támogatnák, melyek energiaigénye kicsi, ezt a keveset megújuló forrásokból fedezik, emellett a környezetet kímélõ anyagokból készülnek.
Hosszú távú javaslat a lakóparkok és a kertvárosokban a zöldfelületek növelése, és annak a gyakorlatnak a megszüntetése is, amely lehetõvé teszi, hogy az építési vállalkozók a nagyobb haszon reményében maximálisan beépítsék a rendelkezésre álló területet

A Társaság a Lakásépítésért Egyesületének tagjai a magyar piacon jelentõs építõanyag gyártó és forgalmazó cégek, szakmai szervezetek, valamint Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége. A program jelenlegi változata a munkaadók, a szakszervezetek, a szakmai, valamint a civil szervezetek javaslatainak figyelembevételével készült, és a különbözõ politikai erõktõl érkezõ visszajelzések alapján az egyesület reméli, hogy a következõ kormány figyelembe is veszi majd - mondta a Független Hírügynökségnek Maráczi Zsolt, az egyesület elnöke.
Az egyesület azt szeretné, ha az új kormányzat felállását követõen a lakásügy és az építésügy egy minisztérium alá kerülne, és a lakásügyet legalább egy önálló szakállamtitkárság képviselné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!