Hímes tojások, míves fatárgyak a miskolci könyvtárban

A húsvéti tárló előtt a megyei könyvtárban
A húsvéti tárló előtt a megyei könyvtárban - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A serényfalvi alkotók munkái április 27-ig láthatóak Miskolcon.

Kézműves remekek címmel a Serényfalván élő Jens-Peter Schmidt rétegelt falemezekből készült alkotásaiból és Szűcs Katalin népi kézműves hímes tojásaiból április 27-ig látható kiállítás nyílt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Jens-Peter Schmidt, a rétegelt lemezekből készült dísztárgyak alkotója 1966-ban született az akkori NDK-ban. Nagyszülei és az édesapja is a II. világháború után, a sváb származásúak kitelepítése során került Magyarországról egy Lipcse közelében lévő településre. Az édesapja már ott alapított családot, így Jens-Peter anyanyelve német lett. Apai nagyszüleitől sokat hallott Magyarországról. Ezzel magyarázható, hogy kereste a magyar kapcsolatokat.

A szenvedélye lett

Jens-Peter Schmidt nem készült művésznek, nem foglalkozott famegmunkálással sem. De egy közel húsz éve történt kamionbaleset miatt hosszabb időre kerekesszékbe kényszerült, akkor kezdett el kézműveskedni. Ez mára a szenvedélyévé vált.

Az internetnek köszönhetően ismerte meg Szűcs Katalint, és több mint öt éve Magyarországra költözött, Serényfalván él.

Szűcs Katalin Serényfalván könyvtáros, de népi kézművességet – csipkeverést, szövést, hímzést és népi gasztronómiát – is tanult. Most festett húsvéti tojásaival színesíti a kiállítást.

ÉM-FG