Hiller: folytatni kell az Arany János Tehetséggondozó Programot

Az Arany János Tehetséggondozó Programot folytatni kell, hisz a hátrányos helyzetû diákok támogatását továbbvinni érdem, a program alapja pedig erõs illetve szilárd, nem kell változtatni rajta, legfeljebb csak “csiszolni” – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a tehetséggondozó program pénteki jubileumi ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémián.

A Fidesz kormány még 2000-ben indította el a programot, akkor 13 középiskola illetve 352 diák vett részt benne. A 2009/2010-es tanévben már 3 ezer diák, 23 középiskola és 17 önálló igazgatású kollégium csatlakozott a programhoz – emlékeztetett a tárcavezetõ.

Hiller István szerint az elmúlt évtized magyar közoktatásának legsikeresebb programjáról van szó, amelynek keretében nemcsak a kivételezettek kapnak lehetõséget, hanem a hátrányos helyzetû gyerekek is. A tehetség nem feltétlenül oda születik, ahol pénz is van – fogalmazott a miniszter. A tárcavezetõ elmondta azt is: a program idei költségvetése 2,2 milliárd forint, ami kevesebb mint a tavalyi támogatás, de a mûködéshez, illetve a tehetségek felkarolásához elegendõ.

A program ebben az évben ünnepli létrejöttének 10 éves évfordulóját. Célja, hogy segítsék a tehetséges, de nehéz helyzetben élõ diákok középiskolai tanulmányait, és ezzel együtt azt, hogy késõbb diplomát szerezhessenek. Egy öt évfolyamos képzésrõl van szó, amelyben az elsõ év egy elõkészítõ, egyebek mellett emelt szintû nyelv- valamint informatika órákkal. A másik 4 év gimnáziumi képzés.