Hihetetlen légifelvétel: földdel lett egyenlővé a falu

Hihetetlen légifelvétel: földdel lett egyenlővé a falu
Az első világháború egyik legvéresebb ütközetének légi dokumentációját ásták elő a Hadtörténeti múzeumban.

A harmadik ypres-i csata az első világháború egyik legvéresebb ütközete volt, amely egyik oldalon a brit, ANZAC, kanadai és dél-afrikai erők, másik oldalon a német császári hadsereg közt folyt 1917-ben, alapvetően a nyugat-flandriai Ypres város közelében lévő Passchendaele falu birtokáért. Az ütközetről, amit passchendaele-i csata néven is emlegetnek a BBC készül dokumentumfilmet forgatni, amihez 140 ezer negatívot ástak elő az Imperial War Museumban, köztük ezeket a megdöbbentő légifelvétel is.

Az első légifelvételen egy tipikus falu látszik, a másik kép ugyanarról a helyről egy Holdbéli kopár tájat mutat. Az első képen templom, békés házak, szép terület, a másodikon csak a pusztaság látszik, házak, épületek egy sem, s csupán a falu szívébe vezető utak halvány nyoma maradt meg. A második kép azután készült, hogy a csatatér egy km2 területére mintegy 1 millió gránátot lőttek ki.


Nézze meg a képeket >>>

Az első világháború összecsapásai közül Ypres és Passchendaeleaz anyagháború szörnyűségeinek egyik kiemelkedő szimbóluma. Az adatok szerint 1915 és 1917 között összesen 260000 német katonai és 300000 brit és nemzetközösségi katonai halt meg. 90000 holttestet sosem tudtak azonosítani, míg további 42000 főnek a holttestét sem találták meg.
– MON –