Hidrogéntől a napenergiáig: Alternatív Meghajtású Járművek Versenye Győrben

12 olyan jármű áll rajthoz a Második Széchényi Futamon, amelyek nem használnak fosszilis energiát, így benzint sem. A mérnök hallgatók alkotásaikkal április 25-én Győrben a légszennyezésre is felhívják a figyelmet, amit szerintük a jövő mérnökeinek kell majd megoldaniuk – mondta el a Független Hírügynökségnek Petis László szervező, a Széchenyi István Egyetem Hallgató Külügyi Bizottságának Elnöke.

Tizenkét járművel neveztek az idei versenyre amatőr és profi kategóriában. Az indulók február 1-ig jelentkezhettek, és szűk három hónap állt rendelezésükre, hogy elkészítsék a leendő versenydarabokat. Két feltételt kellett teljesíteni: a járművek nem használhatnak fosszilis energiát és képesnek kell lenniük legalább egy ember szállítására. A nyertesek helyezéstől függően akár negyedmillió forintot is hazavihetnek. – mondta Petis László. A diákokat többek közt az egyetem és a Széchenyi Tudományos Társaság támogatja, de a szponzorok között autógyártók is vannak.

A futam reggel kilenctől délután négyig tart. A versenyzőknek kategóriától függően 300 és 600 métert kell megtenniünk a Széchenyi István Egyetem parkolójában. A pálya magába foglal majd minden olyan nehézséget, amivel akár nagyvárosokban is találkozhatunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy körforgalomban kell menniük és szlalomozniuk is kell majd a versenyzőkenk – mondta Petis László.

A Széchenyi István Egyetem diákjai által szervezet Alternatív Hajtású Járművek Versenyét második alkalommal rendezik meg Győrben április 25-én.