Magyarország

2010.07.08. 16:50

Szeptembertől ismét törvényességi ellenőrzés lesz az önkormányzatok felett

<p>Minden megyében és a fővárosban is megyei közigazgatási hivatalok állnak fel szeptember elsejétől - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.</p>

Szabó Erika hozzátette, szeptembertől visszaáll az önkormányzatok törvényességi felügyelete is, amelyre szerinte komoly szükség van.

Szabó Erika, a közigazgatási minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára elmondta, alapjaiban kell az egész magyar közigazgatási rendszert átalakítani, rendteremtésre és egyszerűsítésre van szükség. Ennek érdekében rendeletet fogadott el a kormány: a szabályozás egyik legfontosabb eleme, hogy szeptember elsejétől a jelenlegi regionális államigazgatási hivatalok helyett megyei közigazgatási hivatalok állnak fel Budapesten és a megyékben.
Szeptember elsejétől visszaáll az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése is. Az államtitkár szerint erre nagy szükség van, itt példaként említette a VI. kerületi ingatlanpanama vagy a fővárosi önkormányzat BKV-ügyeit.

Szabó Erika beszélt arról is, hogy a hosszabb távú célok között szerepel az egyablakos ügyintézési rendszer, illetve az eljárások menetének egyszerűsítése.

Nagy Anna kormányszóvivő a tájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány a hazai kis- és középvállalkozások megsegítésére kibővíti a Széchenyi hitelprogramokat. Ennek három eleme van. Az első augusztus elsejével lép életbe: a vállalkozások 25 millió forintig igényelhetnek Széchenyi forgóeszköz hitelt. A második eleme szeptembertől indul: a kkv-k legfeljebb 50 millió forintos Széchenyi beruházási hitelt igényelhetnek, ezzel cél a beruházások ösztönzése. A program harmadik eleme pedig jövő januárban kezdődik: a vállalkozások legfeljebb 50 millió forintnyi hitelt igényelhetnek a Széchenyi önerő hitelprogramban, hogy a pályázati források minél nagyobb arányban ki tudják használni.
A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy a kormány szerdán beterjesztette a bírósági végrehajtásokról szóló törvénymódosítást, így már kormányrendelettől magasabb, törvényi szinten garantálják a kilakoltatási moratóriumot jövő márciusig.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!