Hídon át: múltból a jövőbe Miskolcon

Akt.:
Az átadáson
Az átadáson - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Ünnepélyesen átadták az onko-sebészeti hoteltömböt a megyei kórházban.

A Himnusz elhangzása után annak sorához kapcsolódva kezdte a „tulajdonképpen a Csillagpont projekt majdnem utolsó elemének” átadóbeszédét dr. Csiba Gábor főigazgató a szerdai átadáson, mondván: a híd, amelyen áthaladunk, jelképezi a múltat és a jövendőt. A zárt, nemrég helyére emelt áthidaló elem ugyanis a régi és az újonnan létesített sebészeti tömböt köti össze.

Az egymilliárd forintos beruházásból a volt zeneművészeti szakiskola épületét újították fel, tették alkalmassá egészségügyi szolgáltatásra: 80 beteg számára két- és három­ágyas, fürdőszobás kórtermeket alakítottak ki benne, továbbá vizsgálókat, kötözőket, orvosi szobákat, a földszinten járóbeteg-szakrendelőket. A főorvos dicsérte a terveket készítő Műépítész Kft.-t és a kivitelezést öt hónap alatt elvégző FK Raszter Zrt.-t is.


Lépésről lépésre

Demeter Ervin kormánymegbízott beszédében szólt az előző napi négyórásra tervezett, de dupla annyi ideig tartó parlamenti vitanapról, amelynek témája az egészségügy helyzete volt. Mint mondta, természetes, hogy a hangsúly az a hiátusokon volt. S hogy az elmúlt négy év eredményei, fejlesztései ellenére is van alapja az elégedetlenségnek, igazolja az a tény, hogy a magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint azt a gazdasági, társadalmi körülmények indokolnák.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy alaptalan elvárás volna az is, hogy varázsütésre megoldódjanak a gondok. Pohárköszöntőt a sebészeti intézet nyár elején leköszönő vezető főorvosa, dr. Bende Sándor mondott. Elismerte, kezdetben voltak a sebészeti ellátás átalakításával kapcsolatosan ellenérzései, de a látottak meggyőzték a döntés helyességéről.

– ÉM-SzK –


A projekt

A projekt keretében a két miskolci kórház szakmai harmonizációjának megteremtéséhez szükséges infrastrukturális háttér kialakítása valósult meg.


Költözés, hamarosan…

Az átadott épületbe való beköltözésre még pár napot várni kell, tudtuk meg dr. Bezsilla János osztályvezető főorvostól. Sőt, nem is egyszerre foglalják el az épületet, hanem szakaszosan, minthogy azt összekötik a régi épülettömbben történő kisebb felújítással. A jelenlegi 7 sebészeti részlegből az új szárnyba 4 költözne át, s nem is csak onkológiai műtétes betegeket helyeznének el. – Az alapelv az lesz, hogy ide kerülnének felvétel után a betegek, a műtétet követően pedig, amikor már nem igényelnek komoly ellátást (a régi tömbben van a képalkotó diagnosztikai, közel a nőgyógyászat, az urológia), ismét itt helyeznék el őket.

A főorvostól megtudtuk: tárt karokkal várják a felvételre jelentkező szakdolgozókat.
hirdetés


hirdet�s