Hidegpaplan okozta a szmogveszélyt Miskolcon

Miskolc – Szmogveszély van Miskolcon – erről közleményben értesítette az önkormányzat csütörtökön a lakosságot.

A szálló por koncentrációja a Búza téren üzemelő automatikus mérőállomáson február 2-án elérte a riasztási értéket, február 3-án pedig meghaladta a tájékoztatási értéket, a Lavotta úton pedig tájékoztatási érték feletti.

Mi okozta a szmogveszélyt, erről kérdeztük Uramné Lantai Katalint, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetőjét. Mint mondta: két oka van, a hidegpaplan jelenség valamint a hideg miatti intenzívebb fűtés. Az előbbi azt jelenti, hogy az alacsonyabb hideg légréteget lenyomja a melegebb levegő, így kis helyen koncentrálódik a légszennyezés – magyarázta.

Elmondta azt is, hogy a hó miatt kevesebb autó volt az utakon, ezért azt várták a szakemberek, hogy az értékek csökkenek majd, de nem ez történt – tudtuk meg. Hozzátette: a következő napokra havazás várható, az segíthet a levegő tisztaságának javulásában. A légszennyezettség további romlását elkerülendő arra kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint mellőzzék a személygépjárművek – főként dízel üzeműek – használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint kerüljék a szénnel, fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését.