Helyi közélet

2013.05.04. 11:32

Megkezdődött a vérszívók elleni harc

Miskolc - Akik az elmúlt napokban kültéri eseményeken a szabadban, netán egy-egy kerthelyiségben töltötték, bizonyosan rácsaptak néhányszor a karjukra, vagy éppen a más testrészükre a szúnyogok elűzése érdekében.

Miskolc - Akik az elmúlt napokban kültéri eseményeken a szabadban, netán egy-egy kerthelyiségben töltötték, bizonyosan rácsaptak néhányszor a karjukra, vagy éppen a más testrészükre a szúnyogok elűzése érdekében.

A Miskolc Holding kommunikációs vezetőjétől arról érdeklődtünk, hogy mikor kezdődik meg a borsodi megyeszékhelyen a vérszívók elleni harc.

- Pénteken megkezdődött a szúnyoglárva irtása Miskolcon - tudtuk meg Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding PR- és kommunikációs vezetőjétől. - A hosszú és csapadékos tél, majd a szintén csapadékos tavasz és a hirtelen beköszöntött nyárias, meleg időjárás kedvez a szúnyogok szaporodásának, fejlődésének, ezért idén már pénteken és szombaton is sor kerül szúnyogirtásra.

Pásztor Imre elmondta, hogy a szúnyogok elleni biológiai védekezés a földi tenyészőhelyeken (Miskolctapolca, Martinkertváros, Miskolc-Szirma, stb) történik meg nagyobb részben, de ha szükséges, akkor a későbbiekre sor kerül légi védekezésre is. Az ismert és az idén, a sok csapadéknak köszönhetően kialakult új tenyészőhelyekről szakember bevonásával felmérés készült, amely alapján indokolttá vált a biológiai védekezés, vagyis a szúnyoglárva irtása a város közigazgatási határain belül. Az irtás során használt szúnyogirtó szer biológiai, így az csak a szúnyogokra, szúnyoglárvákra ártalmas. A pénteki és a szombati szúnyogirtás eredményét a jövő héten vizsgálják, és amennyiben szükséges, újabbat rendelnek el. A város egyébként 8 millió forintot különített el szúnyogirtásra.

A legfontosabb a megelőzés

Addig fogadjanak el tőlünk néhány praktikát! A legfontosabb a megelőzés. A megelőzés egyetlen hatásos módszere, ha zárt ruházatot viselünk, szúnyogriasztót használunk, a tenyészhelyeket felszámoljuk. Ha mégis megcsípett a szúnyog, tegyünk rá hűsítő borogatást. Ideális erre az ecetes borogatás. A szúnyogcsípést azonnal enyhíti, megszünteti a viszketést. Csillapítható a viszketés a mentolos bedörzsöléssel is. Sokat segít a nedves só: ha a csípés helyét azonnal bekenjük, elmarad a viszketés.

Viszketés elleni használhatunk antihisztamin hatású krémet, kölnit vagy tiszta alkoholt. A viszketés és a duzzanat fél óra alatt megszűnik. Több csípés esetében segíthet a hígított szalmiákszesz. Ha a megcsípett felületet bedörzsöljük vele, megszünteti a viszketést, enyhíti a fájdalmat. Hasonló eredményt érhetünk el a hagymalével is.

Kirándulás, utazás előtt tanácsos vásárolni a patikában hűsítő gélt, amely nemcsak a viszketés, hanem a csípéstől származó fájdalom enyhítésére is alkalmas. Főleg gyerekek esetében fontos, hogy legyen nálunk gyulladáscsökkentő, hűsítő kenőcs. Zárt térben (is) hatásos megoldást nyújthatnak a szúnyogriasztó olajjal feltöltött petróleumlámpák. Ugyanakkor a szúnyogriasztó spirál szélvédett helyen akár nyolc órán át is kifejti hatását.


Tudta?

A szúnyogok áldozataikat az azok által kilélegzett szén-dioxid, kiizzadt vegyi anyagok illatának elemzésével választják ki. Bizonyos tényezők, noha nem egyértelmű miért, növelik a szúnyogcsípés kockázatát. A szúnyogok jobban szeretik a: a férfiakat, a gyerekeket, a 0 vércsoportú embereket, a túlsúlyos embereket, a sötét ruhát viselőket.


- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában