Hideg a Búza téri piacon: Három-négy pulcsi és forró tea

Akt.:
Hideg a Búza téri piacon: Három-négy pulcsi és forró tea
Hideg a Búza téri piacon: Három-négy pulcsi és forró tea
Miskolc – Hogy lehet kibírni a mínuszokat a piacon, egész nap a vevőkre várva?

Zsebre dugott kézzel, behúzott nyakkal toporognak az árusok a Búza téri piac udvarán. Nincsenek sokan, a legbátrabbak mernek csak szembe szállni a kemény mínuszokkal. Várják a vásárlókat, de azok nem nagyon jönnek. Vagy fáznak, vagy hónap végén már nincs pénzük.

– Hogy lehet kibírni ezt a hideget itt egész nap? – kérdezzük Mónikától, aki épp a mandarinokat rendezgeti.

– Nehezen – jön a tömör válasz. Majd megtoldja – De már megszoktuk.

Elárulja: hajnali 5-re jár dolgozni, de az udvarra csak fél 9 körül kell kijönni. A hideg ellen úgy lehet védekezni, ha jól felöltözik az ember, mondja. Egy harisnya, 3 nadrág, 1 overál, 3-4 pulcsi, mellény és kabát, sapka, sál. Időnként a forró tea is segít és a meleg leves, ez utóbbi épp kihűlt, mutat Mónika a mérleg alatt meghúzódó fehér műanyag tányér felé.

Nem lehet megszokni

Szabó Attila is fázósan ácsorog a vásárlókra váró gyümölcsök között.

– Ezt nem lehet megszokni! – vélekedik. – Úgy segítek magamon, hogy raklapot és kartonpapírt teszek a lábam alá. Ez mégsem olyan hideg, mintha a jeges betonon állnék. Van rajtam pulcsi, melegítő és síoverál. Ez jó meleg – állítja.

Hozzáteszi: télen egyfolytában náthás vagyok, pedig sok vitamint eszem, naponta egy fél kiló mandarint.

Hozzászokik az ember

Körülnézünk a virágárusok között is. Az egyik üvegfalú üzletben Gottfríd Mária vagdossa méretre a zöld levelű ágakat. Üzemel a kis villanykályha, főleg a virágok miatt, de így is csak 3-4 fok van a helyiségben.

– Reggel 6-tól este 6-ig itt vagyok – mondja Mária. – Jól fel kell öltözni, 3-4 pulcsi, mellény, kabát. Soroljam? Meleg teával ki lehet bírni. Egy idő után hozzászokik az ember valahogy.

Mária elárulja, el tudna képzelni magának jobb munkahelyet is, például a vendéglátóiparban. Ott dolgozott 20 éven át, de erre most nincs lehetősége.

Címkék: , , ,