Híd: folytatódnak a tárgyalások a szlovák nyelvtörvény módosításáról

Egyelőre nem született döntés a szlovák kulturális miniszter és a koalíciós Híd párt közt az államnyelvtörvény módosításáról, de a tárgyalások folytatódnak – tájékoztatta a Független Hírügynökséget csütörtökön a Híd.

A párt hangsúlyozza, a nyelvtörvény módosítása komoly téma a számára, ezért nem akar gyors és elhamarkodott döntéseket hozni. Az ügyben folytatódnak a tárgyalások. “Időt adtunk egymásnak az álláspontok megvitatására” – közölte Solymos László frakcióvezető a Híd képviselői csoportjának Daniel Krajcer ((danyiel…)) kulturális miniszterrel folytatott tárgyalása után.

“Nem engedhetjük, hogy ez a törvény továbbra is fertőzze a tolerancia, és a nemzeti kisebbségek és a többségi nemzet közötti párbeszéd légkörét. Ha már nem tudjuk a törvényt eltörölni – mivel erre jelenleg nincs politikai akarat – tegyük meg a maximumot annak érdekében, hogy a törvény ne keltsen félelmet a társadalomban. Ezért folytatódnak a tárgyalások” – fejtette ki a Híd frakcióvezetője. Csütörtök este a Híd elnöksége is összeül, hogy megvitassa a kérdést.

A tavaly szeptember elsején hatályba lépett szlovák államnyelvtörvény a szankcionálás, a pénzbírság kiszabását is lehetővé teszi. A pozsonyi jobboldali kormánykoalíció szlovák pártjai a szankcionálás lehetőségének (részbeni) megőrzésére hajlanak.
– Független Hírügynökség –