Hiba a jelzőlámpákban: máshogy jön a pirosra a zöld

Hiba a jelzőlámpákban: máshogy jön a pirosra a zöld
Miskolc – Valami történt a rendőrlámpákkal – számolt be olvasónk tegnap délelőtt autósként tapasztalatairól. Állítólag csütörtökön bizonyos útvonalakon nem úgy tudott haladni, ahogy előző nap, vagyis ahogy régóta megszokta – s ennek okát a forgalomirányító berendezés(ek) áthangolt voltában vélte megtalálni.

A városházán aztán megtudtuk: a „hír” igaz. Nem azért, mintha megkezdődött volna a teljes (belvárosi) lámparendszer régóta esedékes korszerűsítésének, újrahangolásának folyamata – mert ez továbbra is a beláthatatlan jövő kérdése marad -, hanem csakis annyiban, hogy a Dankó PistaCorvin utcák csomópontjaiban valóban változtatni kellett a berendezések beállításain.

Hibajavítás folyamatban

A Dankó Pista – Corvin utcai forgalomirányító lámpák üzembe helyezését követően az új rendszerben, a beüzemelést követően 2-3 hét után hibák jelentkeztek, amelyek javítása folyamatosan megtörtént – kaptuk a hivatalos magyarázatot a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályától. A többször előfordult hibák miatt az elmúlt héten a Corvin utcai csomópontba gépcsere történt – derül ki a Rogosz Sándorné csoportvezetőtől érkezett írásos válaszban. Egy új rendszer működésében ilyen jellegű hiba nem megengedett – írja -, emiatt hajtotta végre a kivitelező cég a gép cseréjét. Ezt követően a tesztek kimutatták, hogy az alépítményi hálózatban van a hiba forrása. A kábelhiba kiszűrése és javítása jelenleg folyamatban van. A következő napokra nézve fontos információ még az errefelé közlekedők számára, hogy „ezen időszakban előfordulhat, hogy az autósok számára megszokott hangolt rendszer elcsúszik, szétesik. A nagy forgalmú csomópontokban a jelzőlámpák kikapcsolása a gyalogosok biztonsága érdekében nem indokolt. A javítás több napot is igénybe vehet, mivel a hiba kiszűrése szakaszosan történik. A hiba kijavításáig kérjük a gépjárművel közlekedők megértését és türelmét.”