Hiányzik a narancs, a fahéj, a méz

Akt.:
Illusztráció - Hiányzik a narancs, a fahéj, a méz
Illusztráció - Hiányzik a narancs, a fahéj, a méz
Miskolc – Továbbra is várjuk olvasóink karácsonyi receptjeit versenyünkre!

Van-e generációkon át őrzött, különleges karácsonyi süteményreceptje? Esetleg olyan, amit a nagymama kézzel írott könyvében talált? Olyan, amit ha csak olvassa, már szinte érzi a karácsony ízét, illatát, hangulatát?

Ha van, kérjük, küldje el nekünk, ismertesse meg velünk, és a többi olvasóval. Mint tudják, javában tart receptversenyünk, amelyre az idén karácsonyi sütemények leírásait várjuk október 22-éig. A legjobb recepteket szeretné lapunk könyvben is megjelentetni.

Már most nagyon sok recept érkezett nagyon sok pályázótól, ám a zsűri elárulta, egy kicsit mást várt.

– Vannak köztük tényleg különleges sütemények, de kevés az igazán karácsonyi – mondta lapunknak Balga Tibor, a zsűrizésre felkért Kisgergely cukrászda cégvezetője. A legtöbbjük finom, de inkább hétköznapi sütemény, nem ünnepi.

– Hiányoznak az igazán karácsonyi ízek, illatok. A méz, a mák, a szegfűszeg, a narancs – magyarázza a szakember, és értjük mire gondol: mondaz, amiről azonnal az ünnep jut eszünkbe.

– Lehet sima tészta dióval vagy mazsolával dúsítva, lehet töltött piteszerűség, bármi, csak az ízvilága legyen karácsonyi. Olyan, ami az ünnepi asztalra illik a leginkább – mondja Balga Tibor. Aki még hozzáfűzi, főként a kézzel írott receptek között talált néhányat, amelyek megmozgatták a fantáziáját. Azok közül többön is érződik, hogy a család féltve őrzött „titkát” árulták el beküldői.

– Ám sajnos, nem egy olyan süteményleírás is akad, amely biztosan nagyon ízlik a családnak, de valamely receptkönyvből másolták ki, vagy az internetről nyomtatták ki.

– Olyan süteményrecepteket keresünk, amelyek egyediek, mások által nem, vagy kevésbé ismertek – jegyzi meg Balga Tibor. S csak megerősíteni tudjuk, amit már korábban is írtunk, a legjobb süteményeket a Kisgergely cukrászda szeretné el is készíteni az adott receptek beküldőinek jelenlétében. Az elkészült sütemények fotói egyrészt bekerülnek kiadványunkba másrészt maguk a sütemények megvásárolhatók lesznek a cukrászdákban.