Hiányoznak az újkori kékgallérosok

Akt.:
Hazánkban is kelendőek az informatikusok
Hazánkban is kelendőek az informatikusok - © Fotó: Getty Images
Miskolc – Több mint 10 000 informatikus hiányzik Magyarországon, s ez súlyos gazdasági gond is.


Mindeközben fiatalok ezrei kénytelenek Londonban mosogatni vagy bébiszitterkedni, pedig programozóvá lenni sokkal könnyebb, mint sokan gondolnák. Az egyik fő gond – fogalmazódott meg az Informatikai Vállalkozók Szövetségének kerekasztal-beszélgetésén nemrég –, hogy a technológia olyan gyorsan fejlődik, amit az oktatás nem képes a megfelelő ütemben követni. A szakadék a frissen végzettek tudása, gyakorlati ismerete, valamint a piac változó és sokrétű igénye között egyre égetőbb probléma: nem a diploma a lényeg az IT-világban, hanem a gyakorlati tudás. Az általános és középiskolai oktatás nagy gondja azonban, hogy akik képeznek, többségük nem rendelkezik versenyképes piaci tudással.

Tízévesen tíz hét alatt

Szigeti Ádám, az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának politikai főtanácsadója szerint az állami oktatás célja is hasonló, ezért is hozták létre a duális képzéseket, de hozzátette, hogy a piac ritmusához képest ők lassan képesek reagálni. Így mire egy probléma megoldódik, két másik vetődik fel.

A Skool társalapítója, Major Zsófi szerint ma már a számítástechnikai alaptudás éppen olyan szükségszerű, mint megtanulni írni és olvasni. A kisdiákok pedig elképesztően fogékonyak az új ismeretek iránt.

– Egy 10 hetes kurzus végére a 10 év körüli srácok és lányok képesek egy videojátékot programozni. Sőt, olyan szintű tudásra tesznek szert, hogy ha ez jogilag is megoldható lenne, akár junior fejlesztői pozíciót is kaphatnának nagy nemzetközi technológiai cégeknél – mondta Guzsaly Péter, a KódGarázs társalapítója.

Kik hiányoznak?

Vinnai Balázs, az IND alapítója szerint a felsőoktatás nem arra van kitalálva, hogy a munkaerőpiac piramisának minden szintjére szakembereket képezzenek. A valóságban az „újkori kékgallérosokból” a legnagyobb a hiány. A szakadék áthidalására több társával együtt létrehozták az állásgaranciát ígérő, kifejezetten gyakorlati fókuszú programozó magániskolát, a Codecoolt, ahol valós problémák megoldásain keresztül készítik fel a hallgatókat a munkavállalásra.

Vinnai Balázs szerint a naprakész elméleti és gyakorlati tudás sokkal fontosabb, mint az, hogy egy hallgató deriválni vagy integrálni tudjon. A 18 hónapos képzésük végén a cégek azt a szakembert kapják majd meg, akire szükségük van. Talán pont a most hiányolt és a következő 10 ezer kódolót.

ÉM