Hiányosságok az autópálya díjfizetés ellenőrzésében

Indokolatlan hátrányos megkülönböztetés éri a hazai autósokat azért, mert a külföldiek megúszhatják az autópályadíj kifizetését – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata.

Szabó Máté szerint problémás az is, hogy az ellenőrzési rendszer nem képes megkülönböztetni a különböző járműkategóriákat, csak azt, hogy a rendszámhoz tartozik-e fizetés. Az ombudsman azt kéri a közlekedési minisztertől, hogy vizsgálja felül a gyorsforgalmi úthálózat használatának szabályozását és ellenőrzési rendszerét.


A fizetést elmulasztó külföldiek esetében nem megoldott a díjbehajtás, vagyis gyakorlatilag fizetés nélkül használhatják a magyar autópályákat – derül ki az ombudsmani vizsgálatból. Szabó Máté szerint ez indokolatlan hátrányos megkülönböztetést jelent a magyar autósokkal szemben, mert a mulasztó belföldieknek nagy összegű pótdíjat kell fizetniük. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa úgy látja: nem lehet különbséget tenni a díjköteles gyorsforgalmi úthálózat használói között, a díjfizetési kötelezettség pedig alapvető alkotmányossági követelményként mindenkire vonatkozik.

Szabó Máté az ellenőrzési rendszerben más indokolatlan hátrányos megkülönböztetést is talált: nem tudják ugyanis megkülönböztetni a különböző járműkategóriákat, csak azt, hogy az adott rendszámhoz kapcsolódik-e díjfizetés. Az ombudsman szerint a kamerarendszer képes lenne különbséget tenni a motorkerékpár és a tehergépkocsi között, így a probléma a szabályozás módosításával megoldható lenne.

Az országgyűlési biztos vizsgálata kiterjedt a járművisszatartás intézményére is. Korábban ugyanis az jelent meg a sajtóban, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrei a díjfizetés elmulasztása esetén – a pótdíj megfizetéséig – megtiltják a jármű tovább közlekedését. Szabó Máté ebben visszásságot nem tárt fel, ugyanakkor jelezte, a dolog nem megfelelően szabályozott, alkalmazásának pedig nincs egyértelmű jogalapja.

Szabó Máté az érintett ügyekben a közlekedési tárca vezetőjéhez fordult.
– Független Hírügynökség –