Hiány a természettudományos tárgyak tanáraiból – RTL

Éveken belül hiány lesz a kémia, fizika és biológia-szakos tanárokból. Sokan közülük elérik a nyugdíj korhatárt, az utánpótlás pedig minimális. 2009-ben kémiából hárman, fizikából 14-en, míg biológiából 28-an jelentkeztek tanárnak nappali képzésre – hangzott el kedd este az RTL Híradójában. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke három lépést javasol, Pálinkás József szerint azonnal tenni kell valamit. Az okatási államtitkárságon nem nyilatkoztak.

Az Apácai Csere János Gimnáziumba jöhetnének gyakorolni a leendő kémiatanárok. A két vezető pedagógus félévente hat úgynevezett kistanárt tudna oktatni, ehelyett egy jelentkezett. De ő is kiesett, mert nem végzett a szigorlatokkal. A gimnázium kémiatanára, Villányi Attila ennek kapcsán elmondta: mindez még nem érződik, mert elég alacsony az óraszám, de véleménye szerint rövid időn belül érezni fogják az iskolák, és nem tudják betölteni a szükséges állásokat.

Sokan mennek évről évre nyugdíjba, utánpótlás pedig alig van. Tanárnak nappalira 2009-ben három diák jelentkezett kémiából, 14 fizikából és 28 biológiából. A bolognai rendszerben ehhez közép szintű érettségi kell, de még így is alig jelentkeznek.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint ahol hiány van, ott több fizetést kellene adni. Ráadásul érdekessé is kell tenni a tantárgyat, ami eszközök és vegyszerek, azaz pénz nélkül nem megy. Pálinkás József úgy véli, általános iskolában és középiskolában is jelentősen át kell alakítani a képzést, mint a kémia, mint a fizika és biológia területén, sokkal inkább a kézzel fogható, jobban megérthető eredményekre kell koncentrálni. Az MTA elnöke szerint harmadik lépésben kötelezővé kell tenni a középiskolában legalább egy emelt szintű érettségit, hogy legyen értéke a természettudományos tárgyaknak.