Hiába kötelezték tatarozásra

Korzó
Korzó
Nyíregyháza – Felállványoztak, mégsem tataroznak, a látvány csúfítja a belvárost. A tulajdonosok megvárják, míg elkészül az újabb sétáló utca s azután kezdik a felújítást, nehogy összedőljön az épület? A színhely: Nyíregyháza, Dózsa György utca. Belvárosi gond [.pdf – 162KB]

Tízmilliárdos beruházással épül a Korzó szórakoztató- és bevásárlóközpontNyíregyházán, a Jókai téren s ez teljesen átalakítja a város centrumát. Lezárták a Dózsa György utca Kossuth tér felé eső szakaszát: a beruházás során a befektetők itt új sétálóutcát alakítanak ki díszkővel, míves pihenőpadokkal, szökőkúttal, ajándékként a város lakosságának. Csakhogy: ezen a szakaszon az út mentén található a környék egyik legelhanyagoltabb épületegyüttese az 5-7 szám alatt, ahol állványsor feszül a falak előtt, de nincs jele a tatarozásnak. Ez szükséghelyzet: nehogy az ott járókelőkre hulljon a vakolat. Suttogják városszerte: azért tétlenkednek a tulajdonosok, mert a sétálóutca elkészülése után többszörösére emelkedik majd itt a részük értéke.

A városi vagyongazdálkodási és üzemeltetési iroda vezető főtanácsosa, Szentidai Nóra szerint is elszomorító ez az állapot. Megtudjuk: néhány évvel ezelőtt a város felújítási kötelezettséggel adta el mindkét épületet, melyekben jelenleg is több tulajdonos található. A feállványozott részen két kisebb és egy nagyobb tulajdonrész van, többek között egy olyan Bt-é is, mely már vendéglátó- és szálláshely kialakítására kért és kapott engedélyt. Az 5. szám alatt még több a tulajdonos, köztük a felső szinten egy kft.

Hiába szólította már fel többször tatarozásra, felújításra a város az ott elhelyezkedő kisebb-nagyobb cégeket s hiába szabott ki bírságot is, mindössze annyi történt, hogy amikor tavaly a homlokzat „megborult”, a járda egy részét elkerítették és védőhálót húztak ki.

– Sajnos, valemennyi próbálkozásunk eredménytelen volt, a tulajdonostársak képtelenek megyezni a felújítás költségeinek viselésében s közben rohamosan telik az idő, közeleg majd a sétáló utca kivitelezésének rajtja – mondja a szakember. Ez pedig azzal a veszéllyel járhat, hogy egyszerre nem lehet tatarozni és utcát alakítani, vagy hogy ha elkészül a díszburkolat, azt fogják majd tönkretenni.

Ugyancsak városházi körökből értesült lapunk róla: sokáig nem tarthat ez a kvázi polgári engedetlenség, szembeszegülés az egész városközösség érdekével. Az épületegyüttes egy részére visszavásárlási joga van a polgármesteri hivatalnak, amivel végső soron élniük kell, hogy tervszerűen szépülhessen a belváros. Keresik a módját annak is, hogy közérdekből erélyesebben lépjenek fel azokkal szemben, akik spekulációs célokkal hánynak fittyet a felszólításokra, a büntetésekre.