Hiába az üvegzseb, ha mindig üres

Zseb
Zseb
Debrecen – Hazánkban az átlagos bruttó átlagkereset 186 ezer forint, ami nettóban 116 ezret jelent. Sokan még ennyit se keresnek, pedig az átlagos magyarországi bér is csak harmada az olasznak…

Hazánkban az átlagos bruttó átlagkereset 186 ezer forint, ami nettóban 116 ezret jelent. Sokan még ennyit se keresnek, pedig az átlagos magyarországi bér is csak harmada az olasznak, negyede az osztráknak és ötöde a németnek.

De többet keresnek a csehek vagy a szlovének is, ráadásul ezekben az országokban létezik állami bérfelzárkóztatási program.

Egyes elemzők szerint ha nálunk marad a piac által diktált felzárkózási ütem, akkor úgy 35-40 év múlva érjük csak be a jelenlegi nyugat-európai bérszínvonalat.


Kóka János gazdasági miniszter e jelenség kapcsán emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben hazánkban 43 százalékkal nőttek az átlagkeresetek, míg a szomszédainknál 10-25 százalékkal.

“Ellenzek minden olyan törekvést, ami a bérek nyugat-európai felzárkóztatását tűzi ki célul, mert nincs mögötte gazdaságpolitikai alap, ami ezt lehetővé tenné. Azt pedig már láthattuk, hogy mi történik, ha a bérek jobban nőnek, mint a termelékenység” – reagált a HAON felvetésére a politikus.

Többen, többet dolgozunk, de kevesebbet ér a fizetésünk

Magyarországon az év első két hónapjában nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség ráta 7, 8 százalékról, 7,4 százalékra csökkent az előző évihez képest -olvasható a KSH jelentésében. Csökkent ugyanakkor a reálkereset 7,2 százalékkal, a nettó bérek ugyanis lényegében nem változtak a 2006-os képest, az árak viszont emelkedtek.

Budapesten jóval nagyobb a kezdő fizetés

A diplomás pályakezdők bére átlagosan bruttó 152 ezer forint, azonban ez eltérő az ország különböző részein. Budapesten és környékén ugyanis 195 ezer, míg Dél-Dunántúlon mindössze 114 ezer a bruttó bér.

Kapcsolódó anyagok:

  • Jövedelmező állások, munkakörök listájának élén
  • Budapesten jóval nagyobb a kezdő fizetés
  • Megállapodtak a közszféra béremeléséről