Hévíz tört fel Sarudon

Kilencszáz méter mélységből hévíz tört fel a Heves megyei Sarudon. A településen régen akartak már termálkutat furatni, mert úgy gondolták, van esély rá, hogy elérhető mélységben gyógyvizet találnak. Az önkormányzatnak nem volt pénze, ezért egy vállalkozót vont be az ötvenmillió forintos munkába.

A helyiek egyelőre nem győznek csodálkozni az új sarudi termálkútnál, ahol a víz akadálytalanul tör elő 900 méter mélységből. Az 1000 lakosú szegény településnek, ahol 40 százalékos a munkanélküliség, reményt adhat ez a kút, amelyre termálszállót, vagy villaparkot terveznek.

A víz ásványianyag-tartalma 1378 milligramm per liter, ami nagyon jónak mondható. Az arzén és a bórtartalma egészségi határérték alatt van – mondta Sebestyén Attila, a település polgármestere. Jegyzőkönyv is készült, amely szerint a feltörő víz kiváló minőségű, a szakvélemény szerint gyógyfürdőnek kifejezetten javasolt.

A falu szélén, a Tisza-tónál most csak egy-két horgász próbálkozik, nyáron viszont sok fürdőző van. A helyiek azt számolgatják, hogy ha a hévizet hasznosítani tudják, a szezont egész évre ki lehet majd tolni.