Heves vita Barroso és Sarkozy között az uniós csúcson

“Heves vitába” bocsátkozott a brüsszeli uniós csúcstalálkozón Nicolas Sarkozy francia elnök és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője a romák franciaországi kitoloncolása miatt – mondta csütörtök délután az AFP-nek Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

A Bizottság elnöke ugyanis támogatásáról biztosította Viviane Reding igazságügyi uniós biztos Franciaországot érintő bírálatát, amelyben az illegálisnak tartott cigánytáborok felszámolását szégyenteljesnek nevezte, és a második világháborús időket idézőnek tartotta. A világháborús hasonlatot azonban visszautasította a francia államfő, aki szerint a kijelentés “mélységesen megdöbbentette” Franciaországot.

A szóváltás tényét az AFP francia hírügynökség egy magát megnevezni nem kívánó uniós forrása is megerősítette, aki azt is elmondta, hogy a vitában Barroso megvédte az Európai Bizottságot, mondván: a testület célja, hogy megvédje az uniós állampolgárok szabad mozgásáról szóló jogszabályt. A forrás szerint Barroso végül közölte Sarkozyvel, hogy a Bizottság “nem engedheti meg magának, hogy elvonják a munkájától”.

A külkapcsolati és gazdasági kérdések miatt összehívott uniós csúcstalálkozónak ugyanis szinte már a kezdetén szóba hozta a francia elnök a romák kitoloncolásának ügyét, ami aztán egyik vezető témájává vált a tárgyalásoknak. Sarkozy a megbeszélésen úgy fogalmazott, hogy a bizottság “sebet ejtett” Franciaországon, amikor azzal fenyegette meg Párizst, hogy az Európai Bíróság elé viszi az ügyet. Kijelentette azt is, hogy Franciaország folytatni fogja valamennyi illegális cigánytábor felszámolását.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s