Gazdaság

2015.10.09. 12:52

Két munkahely között

<strong>Tegyük fel, hogy egy új munkalehetőséget kínálnak fel számunkra és a cég meglehetősen rugalmas a kezdési napot illetően.

Tegyük fel, hogy egy új munkalehetőséget kínálnak fel számunkra és a cég meglehetősen rugalmas a kezdési napot illetően.Mennyi időt vegyünk ki, tartsunk-e szünetet a két munkahely között, és ha igen, mit csináljunk a hirtelen jött szabadidő alatt?

A karrier-tanácsadók javaslata alapján legalább egy - ideális esetben két - hét szünet kell ahhoz, hogy utána újult erővel tudjuk belevetni magunkat a munkába egy új helyen, felfrissüljünk, feltöltődjünk és nézőpontot váltsunk.

Ennyi idő az agyunknak is elegendő, hogy kicsit kikapcsoljon, hogy le tudjuk zárni a korábbi munkahelyi folyamatokat és fel tudjunk készülni az új kihívásokra.

Az AOL összegyűjtött néhány tippet, mellyel sikeresen használhatjuk ki a két munkahely közötti időtartamot:

Rendszerezzünk!

Azért, hogy még nyugodtabbak lehessünk az első munkahéten, szánjunk időt az otthonunk rendbetételére, ilyenkor végezzünk el felújításokat, rendszerezzük az otthoni dolgainkat.

Orvoslátogatás

Ez az időszak remek alkalmat biztosít, hogy lebeszéljük az időpontot az orvossal, elvégezzük az általános szűréseket. Amint elkezdünk dolgozni már egyre nehezebb lesz eljutni az orvoshoz.

Kikapcsolás

Élvezzük ki, hogy nem vagyok elérhetőek a nap minden órájában, ne nézegessük az e-mail üzeneteinket és ne lógjunk a Facebookon egész délután.  Ahelyett, hogy a monitort bámulnánk órákon át – amire az új munkahelyen lesz lehetőségünk – inkább olvassunk egy jó regényt, vagy menjünk el sportolni!

Ápoljuk a kapcsolatot!

Mielőtt egy új helyen kezdenénk el dolgozni, szánjunk időt a korábbi munkahelyünkön kialakított jó partneri és kollegiális kapcsolataink fenntartására is.  Bizonyosodjunk meg róla, hogy megvannak a korábbi munkatársaink elérhetőségi adatai és tervezzük meg, hogy mikor vesszük fel velük a kapcsolatot, amikor már az új pozícióban vagyunk.

Frissítsük a közösségi profiloldalainkat!

Noha korábban említettük, hogy ez idő alatt érdemes távol maradni a számítógéptől, mégis érdemes egy órát rászánni, hogy frissítsük a LinkedIn, Facebook és egyéb közösségi megjelenéseinket, ahol még feltüntettük a munkahelyünket és a pozíciónkat.

Szánjunk időt a barátokra és a családra!

Az új munkahelyen töltött első hónapokban valószínűleg nem lesz időnk délután találkozni a barátainkkal, ezért érdemes ezt az időszakot erre is felhasználni.

Mini-vakáció

Akár csak egy éjszakára vagy egy hétre, de érdemes elutazni valahova ahol fel tudunk töltődni új látnivalókkal, helyekkel, ételekkel.

Kutassunk a cég után

A mai versenyképes munkaerőpiacon, minél magasabb pozícióban helyezkedik el valaki, annál inkább megfigyelik őt az új helyen. Annak érdekében, hogy magabiztosan kezdhessünk, olvassunk utána a cégnek, iparágnak, tanuljunk meg amennyit lehet.

Új célok, tervek

Gondoljuk át, hogy mi az, amit másképp szeretnénk csinálni az új helyen. Például: korábban felkelni és elmenni sportolni néhányszor a héten, vagy legalább havonta egyszer lebeszélni egy közös kávézást kapcsolatépítés céljából?

Emellett gondolkozzunk azon is, hogy merre tartunk, illetve hogy hosszú távon mit szeretnénk elérni. Hogyan hat majd az új munkakörünk a céljaink elérésére?

Készítsünk új időbeosztást

Az új munkarendünknek megfelelően érdemes elkészítenünk az új időbeosztásunkat: ha már szülők vagyunk akkor a gyermekek felügyeletét, külön óráinak megszervezését, a házi teendőket és a személyes napirendünket (pl. mikor sportolunk) is érdemes újragondolni.

Pihenés és feltöltődés

Ne feledkezzünk meg időt szánni önmagunkra. Pihenjünk nagyokat, töltődjünk fel és jutalmazzuk meg magunkat az új munkahely sikeres megszerzéséért akár egy masszázzsal, egy finom ebéddel vagy új ruhával. Ha amiatt aggódnánk, hogy a túlzott kikapcsolódás után nehéz visszakerülni a mókuskerékbe, akkor nyugtassuk meg magunkat, hogy dolgozni olyan, mint biciklizni…amint elkezdjük az első munkanapot máris nem fogunk emiatt aggódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!