Helyi közélet

2013.06.26. 23:08

Hobo Viszockij szellemiségét idézte fel Moszkvában

Moszkva, 2013. június 26., szerda (MTI) - Vlagyimir Viszockij városában idézte fel a tragikus sorsú orosz színész-bárd szellemiségét Hobo (Földes László) a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjában adott koncertjével.

Moszkva, 2013. június 26., szerda (MTI) - Vlagyimir Viszockij városában idézte fel a tragikus sorsú orosz színész-bárd szellemiségét Hobo (Földes László) a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjában adott koncertjével.

A magyar blues-énekes, dalszerző, előadóművész a Farkashajsza című lemezén januárban kiadott Viszockij-dalokat adta elő kedden este a magyar intézetben. Még el sem kezdte a koncertet, a főként orosz ajkú és az ötvenes-hatvanas éveikben járó korosztály képviselőiből álló, Viszockij-rajongókból álló közönség vastapssal köszöntötte őt. A nyelvi különbségek eltűntek, a hallgatóság hálás volt minden egyes verssorért és dallamért, amely elhangzott a Liszt Ferenc-teremben. A koncert után Valerij Csernyajev orosz színész, a moszkvai Taganka színház tagja, maga is Viszockij dalainak tolmácsolója, azzal köszönte meg Hobo fellépését, hogy eljátszott egy Viszockij-szerzeményt.

Hobo az MTI-nek elmondta, hogy nem először játszott az orosz fővárosban. 2001-ben a Taganka-fesztiválon szerepelt, majd a Viszockij-múzeumban az orosz színész-dalénekesről készült korábbi lemezét, az Adjatok a kutyáknak húst című anyagot mutatta be. Moszkvai fellépésére a Marina Vlady és Vlagyimir Viszockij szerelméről szóló, Ballada a két sebzett hattyúról című darabhoz készített lemez anyagát hozta el. Ezt eddig a debreceni Csokonai Színházban játszották Szűcs Nellivel együtt Vidnyánszky Attila rendezésében, és most mindannyian átkerülnek a Nemzeti Színházba - jegyezte meg.

Hobo moszkvai koncertjét régóta szervezték, de elfoglaltsága miatt nem tudta előbb elvállalni, és a koncert másnapján már vissza is utazott Magyarországra, hogy a következő évadra tervezett egyik darabjának bemutatóját szervezze. A művész két darabon és egy lemezen dolgozik. Az első darab bemutatóját a Miskolci Nemzeti Színházban szeptember végére tervezi, és attól függően a Nemzeti Színháznak is ír egy monodrámát Utcazenész címmel. Június 30-ig ki kell derülnie, hogy lesz-e bemutató Miskolcon, különben borul az egész évad - tette hozzá.

Arra kérdésre, hogy bírja a feszített tempót, elmondta: szereti, amit csinál és nagyon komolyan veszi azt. A moszkvai fellépés előtt is mindent elpróbált, hogy az előadás a nem színpadi körülmények között is sikerüljön. "Ezen múlik ugyanis, ez egy pszichés dolog. Ennek mögötte kell lennie minden szónak, annyira nehéz és gyönyörű dalok ezek" - jellemezte Hobo a Viszockij-szerzeményeket.

Hobo elmondta, hogy a Marina Vlady Szerelmem Viszockij című könyve alapján írt darabját októberben mutatják be a Nemzeti Színházban, és erre meg akarják hívni a néhai orosz színész özvegyét.

A magyar zenész a koncert előtt, immár harmadszor, elzarándokolt Vlagyimir Viszockij, a tragikus sorsú orosz dalszerző-énekes-színész sírjához a moszkvai Vaganykovo temetőbe és eljutott a Vörös térre is, ahol a Lenin-mauzóleum mögött megnézte Leonyid Brezsnyev néhai szovjet pártfőtitkár síremlékét is. "Nagy Brezsnyev-rajongó vagyok a szemöldöke miatt" - jegyezte meg tréfásan Hobo.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában