„Hetven éve élek Megyaszón, de ilyet még nem éltem át…”

Akt.:
Papp Károly mutatta meg, mekkora károkat okozott a jégverés
Papp Károly mutatta meg, mekkora károkat okozott a jégverés - © Fotó: Ádám János
Megyaszó – Félezernél több megya­szói ház sérült meg szerdán a jégverésben. Elkelne még a segítség.

Mintha légitámadás érte volna Megyaszót, a település olyan kinézetet öltött pénteken, amikor megérkeztünk a faluba. Az igazságtól nem is áll messze az állítás, hiszen szerdán délután hatalmas jégzivatar csapott le a településre, csak úgy záporoztak a sokszor diónál is nagyobb jégdarabok, összetörve tetőket, megrongálva autókat és mindent, ami nem képes egy ilyen támadásnak ellenállni…

Megható, hogy sok segíteni akaró önkéntes érkezett.” Hajdú Istvánné

„Mintha télbe érkeztünk volna”

Pénteken már második napja folyt a helyreállítás, amely egyelőre abban merül ki, hogy – amilyen gyorsan lehet – nejlonfóliával borítják be a megrongálódott házak tetejét. Sietni kell, hiszen pénteken reggel megint esett és a meteorológusok is újabb záporokat ígértek.

Papp Károly is háza tetején szorgoskodott, és gyakran kémlelte az eget, hogy nem gyülekeznek-e a felhők.
„Jó lenne, ha az újabb eső előtt beborítanánk a tetőt, mert így is áll a víz a szobában, átáztak a bútorok és nedves bennük minden – sorolta a károkat, amit további soktucatnyi falubeli hasonló módon sorolhatott volna, ha éppen őket kérdezzük meg.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

„Miskolcon dolgozom autó­szerelőként a Volánnál és a negyed hármas busszal készültem haza, amikor munkatársam édesanyja telefonált, hogy Megyaszón hógolyó nagyságú jegek hullanak az égből. Akkor még nem nagyon hittük el, mert ahogy jöttünk haza a busszal, Gesztelynél még hét ágról sütött a nap, még Sóstófalvánál is csak szemetelt az eső. Mire elértünk a busszal ide a csorgó völgybe, azt láttuk, hogy a fák levelei mind a földön hevernek.

Beérve Megyaszóra meg mintha a télbe érkeztünk volna. Fehér volt mindenütt a föld a jégrétegtől. Amikor a házhoz értem, majdnem sírva fakadtam. A tető összetörve, a szobákban folyt lefelé a víz a falakon, még a csillárból is csorgott ki az esővíz. A plafon egy nagy darabon a padlón hevert.”

Pap Károlynak, csakúgy mint a károsultak java részének, nincs biztosítása a lakására, azaz saját erőből, vagy az önkormányzat révén remélt segítséggel tudja majd kijavítani a tetőt.
„Idén azt terveztük, hogy elmegyünk egy kicsit pihenni. Na ennek lőttek, minden pénzünk elmegy a tetőjavításra. És ott van még az édesanyám háza, ott lentebb, annak is teljesen eltűnt a teteje, most próbáljuk leszedni az összetört palát és lefóliázni, hogy ne a csorgó vízben kelljen tölteni a napjait.”

Miből lesz új tető?

Megyaszó régebbi részét érte az igazán nagy kár, ott minden épület egytől egyig megsérült. Bordás Lászlóné házánál épp tűzoltók ténykedtek, segítettek lefóliázni az egyedül élő idős asszony házát. A szomszéd fiúk meg a paladarabokat hordták ki kosárban a ház elé, hogy a hétvégén el tudja szállíttatni a veszélyesnek minősülő hulladékot az önkormányzat.

„Hetven éve élek a faluban, de ilyet még nem éltem át. Láttam, ahogy jön a nagy feketeség. Egyszer csak arra riadtam, hogy már a háztetőt veri a jég. Fél óra hosszat záporozott a jég. Lehetett hallani, ahogy beszakítják a palát. Halálfélelemben voltam. Aztán ömlött befelé a víz fentről a szobába.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Teljesen szétverte a tetőt a jég. A kertben még tegnap reggel is voltak jégdarabok, amik nem olvadtak el gyorsan. Csak még azt nem tudom, miből fogom megjavíttatni a tetőt, ez a nejlon csak néhány napig tart ki. Utána nem tudom, mi lesz…”

Fóliát, szöget, tetőlécet

„Harmadik napja talpon vagyunk lényegében, hogy minél hamarabb elérjük legalább azt, hogy fólia legyen a megrongálódott házak tetején, hogy valamennyire lakhatók legyenek – mondta Hajdú Istvánné, Megyaszó polgármestere. – Ma azt tudjuk, hogy a falu 767 lakóingatlana közül 537-nek a tetőszerkezete is sérült. Azért fogalmazok így, mert másféle, kisebb kár a többi ingatlanban is keletkezett.

A régebbi építésű házak jórészt palával fedettek, azok egyáltalán nem bírták a jégverést. Azonnal megkezdtük a kár felmérését és a gyors elhárítást. Fóliát, tetőlécet és szögeket vittünk ki, és – akinek szükséges – segítettünk, segítünk is a fóliázásban. Meghatóan örömteli, hogy nagyon sok önkéntes érkezett segíteni a környező településekről, de még például Mezőkövesd környékéről is. Ha valaki segíteni akar, az jöjjön a polgármesteri hivatalba.”

Szaniszló Bálint