Friss hírek

2010.01.28. 16:52

Tisztul a levegõ a fõvárosban

<p>Egyértelmûen javult a levegõ szennyezettsége Budapesten, a vizsgált anyagok mennyisége az egészségügyi határérték közelében van - mondta el a Független Hírügynökségnek Bibók Zsuzsa, a környezetvédelmi minisztérium fõosztályvezetõ-helyettese. Ez annak a melegfrontnak köszönhetõ, ami a szelet és a hóesést hozta; ennek hatására ugyanis a szennyezett levegõ az ország nagy részén összekeveredett a tisztább légrétegekkel, és csökkentette a szállópor mennyiségét.</p>

Míg a fõvárosban elhelyezett 11 mérõállomásból 7 helyen korábban 100 mikrogramm per köbméter felett volt a szállópor mennyisége, jelenleg 50 közelében vannak az értékek, így szó sincs veszélyhelyzetrõl - mondta Bibók Zsuzsa. A napi átlagot azonban csak éjfélkor összesítik, így ezt csak másnap lehet majd tudni.

Amennyiben a napi átlag 2 napon át legalább 3 fõvárosi állomáson 75 mikrogramm per köbméter felett van, tájékoztatni kell a lakosságot a teendõkrõl, 100 mikrogramm per köbméter esetén pedig riasztási kötelezettség lép életbe. A csütörtök éjféli összesítéskor várhatóan nem éri el a 75 mikrogrammot a szállópor mennyiség, de természetesen nem lehet kizárni - mondta Bibók Zsuzsa.

Szerdán a fõváros mellett az északi, észak-keleti országrész volt a leginkább szennyezett. Ez a térség a nyugat felõl érkezõ léghullámoknak köszönhetõen valamennyire kitisztult, a keleti, észak-keleti régióban azonban megrekedt a szennyezett levegõ, így most arrafelé olyan a helyzet, mint reggel még északon volt. Kazincbarcikán mérik a legmagasabb értékeket, ott 100 mikrogramm per köbméter közelében van a szállópor mennyisége. Ezen kívül még a Sajó völgyében, Putnokon, Miskolcon illetve Hernádszurdokon rosszabb a helyzet. Jelenleg stagnálnak az értékek, de a meteorológai elõrejelzések szerint hamarosan javulni fog a helyzet - mondta Bibók Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!