Friss hírek

2008.11.11. 14:03

Montenegró eddig kétmillió dollárt keresett a .me domén névvel

<p>Jól jövedelmez a .me domén név Montenegrónak. Eddig kétmillió dollárt (420 millió forint) hozott a kis délszláv állam konyhájára. Két évvel ezelőtt kapta a me rövidítést Montenegró, és mint később kiderült, roppant nagy érdeklődés nyilvánult meg iránta. Hiszen mind angolul, mind szerbül értelme van, és más szóval párosítva alkalmas arra, hogy a domén név üzenetet is továbbítson.</p>

A regisztrált montenegrói domén nevek több mint ötven százaléka az Egyesült Államokban talált gazdára, további 11 százalék pedig Nagy-Britanniába. Jó részük, több mint 26 ezer licitáción kelt el. Például az only.me (magyarul annyit tesz: csak én) domenért harmincezer dollárt (mintegy 6 millió forint) adtak. A toyota.me azonban ennek háromszorosáért kelt el, a date.me (randizz velem) pedig több mint kétszereséért. Szintén borsos áron szerezték meg a kiss.me (csókolj meg) -húszezer dollár (4,2 millió forint)-, vagy a buy.me (vegyél meg) -17 ezer dollár(3,5 millió forint), de más érdekes domén nevekért még licitálnak. Ilyen például a bestmoney4.me (legjobb pénzt nekem) is.

A szakértők szerint Montenegró az ebből származó bevételt tekintve túl fog tenni Tuvalun is, amely ugyancsak jól eladható domén névvel rendelkezik. A .tv értékesítésével Tuvalu 50 millió dollárt (10 milliárd forint) jövedelemre tett szert. Esetében ugyanis nemcsak az angol nyelvterületről érdeklődnek, hanem a világ minden tájáról.

A .yu domén megszűntével határozták meg Montenegró számára a .me domén nevet. Szerbia pedig a .rs-t kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!