Helyi közélet

2015.02.18. 13:08

DVTK Stadion: az élet aluhabos oldala

Miskolc - Építészeti és látványterveket mutattak be kedden a Diósgyőri stadionról.

Miskolc - Építészeti és látványterveket mutattak be kedden a Diósgyőri stadionról.A Diósgyőri stadion építészeti és látványterveit dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere mutatta be tegnap délután a városházán, aki bevezetőjében úgy fogalmazott, hogy egy új axiómát kell beemelni a „Csak a Diósgyőr!”, az „Érted élek én” mellé, azt hogy a DVTK a szurkolóké, elsősorban a szurkolóké.

– Ez az új stadion a szurkolóké, azzal együtt, hogy a kormány adta a pénzt rá, és hogy a városvezetés lobbizta ki a kormánytól – mondta dr. Kiss János, majd így folytatta: – Kétszer kellett lobbizni, korábban még 4,5 milliárd volt előirányozva a stadionra, de amikor azt láttuk – és köszönet a szurkolóknak a bekapcsolódásért, az észrevételekért –, hogy ez az összeg nem elégíti ki az elvárásokat, el kellett indítani egy második lobbit. Ennek az eredményeként 8 milliárdra tudott felkúszni a stadionépítés beruházásának összértéke, és így az összes szurkolói elvárás beépítésre került, ami menet közben megfogalmazódott. Úgy gondoltuk, hogy megérdemlik a szurkolók, akik ebben a munkában részt vettek, hogy ezúttal nem a sajtó, hanem ők láthassák először a stadion képeit, hallhassák az ezzel kapcsolatos információkat.

Egy kis időutazást is tartott az alpolgármester, nem egészen öt évet haladt vissza az időben.

– Amikor 2010-ben politikai értelemben megérkeztünk, a DVTK a másodosztályban játszott éppen, de az első ciklus végére eljutottunk oda, hogy anyagilag stabilizálódott a klub, szakmailag az első hat közé zárkózott fel, és Magyar Kupa-döntőt játszott – mondta dr. Kiss János. – Nem azt akarom állítani, hogy a tulajdonostársnak ebben nem volt szerepe, csak azt, hogy a város is megtette a maga részét ebben, hiszen Miskolc éves szinten 100 millió forinttal segíti a DVTK-t, tavaly közel 300 millió forintos támogatásban tudtuk részesíteni a klubot. Viszont a DVTK fejlődése ezen a szinten nem állhat meg, infrastrukturális fejlesztésre van szükség, ennek az eredménye, hogy egy ilyen új stadionban játszhatja a csapat a meccseit, ami most bemutatásra kerül. És hadd tegyem hozzá: nemcsak a stadion újul meg, hanem a mellette lévő terület is, ahol 2 milliárd forint értékben utánpótlás-akadémia fejlesztése valósul meg.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy hatvan mérnök dolgozik a stadion tervezésén, és 1-2 hét választja el őket attól, hogy az engedélyes tervek elkészülhessenek. A városi vezető arról is szót ejtett, hogy a legtöbb kritika a korábbi látványtervek bemutatását követően a külső megjelenést érte, a mostani változat azonban egyedi, alumíniumhabos borítást kap, aminek nemcsak a látvány szempontjából lesz jelentősége, hanem kifelé az anyag hangelnyelő funkcióját használják majd ki, befelé pedig azt a tulajdonságát, amely képes felerősíteni a stadionon belüli atmoszférát.

Miskolci karakter

– Sok gondolat felvetődött azzal kapcsoltban, hogy miként lehetne miskolci karaktert adni a stadionnak, és ennek az alumíniumhabos, fémes ötletnek köszönhetően a miskolci mérnöki kultúra megjelenítődik itt – mondta dr. Kiss János, majd hozzátette: – Ráadásul a szurkolók által nemrégiben elfogadott jelkép, a páncélos lovag kiválóan illeszkedik majd a stadion éles pajzsszerű alakzatához.

Az alpolgármester ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a jövővel is összeköttetést teremt az alutechnológia, és hogy soha sehol nem használtak még fel ilyen anyagot stadionépítésre.



Kérdések, válaszok

A stadiont bemutató látványtervek ismertetését követően azt kérdeztük az alpolgármestertől, hogy lehetne-e név szerint megismerni, felsorolni azokat a drukkereket, akik részt vettek az előkészítésben, illetve hogy konzultáltak-e másokkal is, például olyan személyekkel, mint Oláh Ferenc, aki nemcsak a DVTK aranycsapatának tagja, hanem civil foglalkozását tekintve építész is.

– Nem a neveknek van jelentősége, hanem a szurkolói közösségnek. Az újonnan megalakult, érdekvédelmi egyesület tagjai ők, akiket a hétfői prezentációra is meghívtunk, és a lefedettségük megvan a szurkolótábor részéről, hiszen különböző csoportokat képviselnek. De szerintem nemcsak ők, hanem az egész város részt vehetett ebben a folyamatban, és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel, nemcsak a szurkolók, hanem a klub vezetőinek véleményei, ötletei is beépültek a tervezésbe.

Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy ki döntött a jelenlegi stadion klubházának eldózerolásáról, de erre a kérdésünkre nem kaptunk konkrét választ.

– A stadion ugyan elbontódik, de ebből feltámad az MVSC pálya, hiszen azt alkalmassá kell tenni arra, hogy NB I-es meccseket lehessen ott játszani – mondta dr. Kiss János. – A régi téglákból, napos oldali lelátókból minden, ami használható átkerül oda. És lesz egy DVTK múzeum is a stadionban, és ami érzelmi alapon megmentendő, az ide kerülhet. Egyébként a stadion elhelyezését mérnöki szemmel, és költségvetési oldalról is sokan kiszámították, – és szabadjon megjegyeznem, hogy a jelenlegi klubháznak nagy stílusértéke nincs, ami a mindenáron való beillesztését szolgálta volna, – és a számítások alapján az jött ki, hogy ez az olcsóbb megoldás, hogy a mostani helyére kerüljön az új.

ÉM-BCS


Az ünnepi szalag átvágásának időpontja egyelőre erősen bizonytalan. Jövő ősz, két év múlva tavasz... Molnár István jegyzete. tovább »

Miskolc - A diósgyőri stadion-rekonstrukcióval kapcsolatban több kérdés vetődik fel, amelyekre még nem kaptunk kielégítő válaszokat. tovább »

Miskolc - Mikor és mivel kezdődik a Diósgyőri stadion rekonstrukciója? tovább »

Miskolc - A stadionban az építkezést megelőző bontás, a napos oldali lelátóval valószínűleg júniusban kezdődik. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában