Hétvégi határhelyzet

Hétvégi határhelyzet
A Nyírbátori Határőr Igazgatóság munkatársai a hétvégén elfogtak öt tiltott határátlépőt, valamint egy orosz és egy ukrán körözött személyt.

Felfedtek nyolc román, egy ukrán és egy magyar állampolgár határrendészeti, tizenöt honfitársunk, valamint két ukrán és két román illetékességű személy közlekedésrendészeti szabálysértését. Az útlevélkezelőknek ellenőrzéskor 17 külföldi – tíz moldáv, hat ukrán és egy román állampolgár – mutatott fel hamis, vagy hamisított okmányt. Vezetett a tizenegy hamis olasz tartózkodási engedély, de volt köztük négy fényképcserés – más útlevelébe saját fotót ragasztottak – hamis bolgár passzus, egy bianco litván magánútlevél is. Egy román állampolgár útlevelében pedig a vállaji bélyegzőlenyomaton a visszairányítást jelző kódot kaparták ki.

Jövedéki termékkel való visszaélést egy holland, három magyar és egy ukrán állampolgárnál fedtek fel 1.332.360 Ft értékben. A náluk talált ukrán zárjegyes vagy zárjegy nélküli kétes eredetű cigaretta 3.374 dobozzal volt.

Két fehérorosz, 19 román és 37 ukrán állampolgár sértette meg a külföldiek rendészetével kapcsolatoss szabályokat. Összesen 2.090 órával tartózkodtak tovább hazánkban a megengedettnél.

Napkor belterületén a határőrök „Skorpió” gépjárműcsoportja a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nyíregyházi munkatársaival két román állampolgárt ellenőrzött, akik illegálisan árusítottak. Ráadásul közülük hatan összesen 182 órával tovább tartózkodtak országunkban a megengedettnél.

A bátorligeti határőrök 2005. szemptember 30-án az esti órákba szálltak ki az államhatártól Penészlek község felé vezető útra, ahol helyi lakosok öt idegen személyt láttak. Két grúz és három ukrán állampolgár gyalogolt a földúton, akik Magyarországon való tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Egy grúz állampolgár ellen pedig 2010. szeptember 11-ig már Beutazási és Tartózkodási Tilalmat rendeltek el a hatóságok, öt évig nem utazhat hazánkba. Őt bűnügyi őrizetbe vették, a három ukrán állampolgárt és honfitársát pedig a magyar határőrök visszaadták román kollégáiknak.

Záhonynál belépésre jelentkezett az az ukrán állampolgár, akit a nyíregyházi rendőrök jövedéki termékkel való visszaélés miatt kerestek. Egy kilépni szándékozó orosz állampolgár pedig közúti baleset részese volt Nyíregyházán, ellene ezért adtak ki körözést.A fehérgyarmati határvadászok a város határában ellenőriztek egy holland állampolgárt, akinek gépkocsijában 210 doboz ukrán zárjeggyel ellátott 122.000 Ft becsült belföldi értékű cigarettát találtak. A személyt a jövedéki termékkel együtt átadták a Nyíregyházi Fővámhivatal mátészalkai kirendeltségének.

A beregsurányi határőrök Csaroda belterületén két hazánkfiánál 2.100 doboz, 819.000 Ft értékű, Tákoson egy harmadiknál 1.000 doboz 365.000 Ft becsült értékű cigaretttát találtak. Az ukrán zárjegyes dohánytermék mindhárom gépkocsiban elrejtve, a járművek kárpitozása alá beszuszakolva volt. A végek őrei a kétes származású füstölnivalót a három gépkocsival együtt átadták a Nyíregyházi Fővámhivatal nyomozóinak.

A záhonyi Tisza-híd rekonstrukciós munkálatai a tervezettől hamarabb befejeződtek: a műszaki átadásra 2005. szeptember 30-án került sor, de a kamionosok már napokkal hamarabb igénybe vehették. Az elmúlt héten a pénteki napig azonban az ukrán fél számítógépes rendszerének, majd szombaton estétől az ukrán tehermérleg meghibásodása miatt alakult ki a Magyarországról kilépő teherforgalomban néhány órás várakozás, amely vasárnap délben szűnt meg. Jelenleg a Nyírbátori Határőr Igazgatóság valamennyi határátkelőhelyén zavartalan a forgalom.

– Tanyik József –