Hétvégén Forma 1 Magyar Nagydíj – forgalmi változások, ideiglenes BKV-járatok

A péntektől kezdődő Forma 1-es Magyar Nagydíj miatt idén is forgalmi rend változásokra kell számítani az M3-as autópálya Budapest és Mogyoród közötti szakaszán. A VIP-vendégek külön sávon közlekedhetnek, a többi néző ideiglenes lehajtókon közelítheti meg a pályát. Akik azonban nem autóval indulnak útnak, háromféle BKV járattal juthatnak ki a Hungaroringre.

A 22. Magyar Nagydíj miatt augusztus 3. és 5. között az M3-as autópálya jobb oldalán, a 2/B autóút csomópontja és a Ring pihenőhely között (13-18. kilométerszelvény), a leállósávon külön forgalmi sávot alakítanak ki a VIP vendégek számára. A versenypálya felé a Ring pihenőhelyen keresztül csak a VIP-vendégek hajthatnak ki. A többi néző Budapest felől a 19., a másik oldalon pedig a 150. kilométernél kialakított ideiglenes lehajtónál kanyarodhat a Hungaroringhez vezető összekötőútra. A versenypálya a Budapestről a 23-as jelzésű csomópont felől szintén megközelíthető. Az ideiglenes forgalmi rendet egyébként az M3-as autópálya feletti hidakra szerelt táblák is jelzik majd – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

A verseny után Budapest felé a 23-as jelzésű csomópontnál, illetve a Ring pihenőhelyen keresztül lehet felhajtani az autópályára.

Hosszabb menetidőre Budapestről szombat és vasárnap délután, a fővárosba vezető szakaszon pedig szombaton az időmérő edzés után, 14-15 óra között, valamint vasárnap a verseny végeztével – 16-18 óra között – kell számítani. A közlemény kiemeli: vasárnap, a futam végeztével, ideiglenesen megnyitják a felújítás alatt lévő 2/B főutat.

A Független Hírügynökség érdeklődésére a kőröshegyi völgyhíd átadásával kapcsolatban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője azt mondta: nyolc hónappal csúszott a viadukt átadása, így a Forma 1-re tartók még nem tudják használni. Béni Gyöngyi hozzátette: a völgyhíd már elkészült, de a terhelési vizsgálatok, és engedélyeztetési eljárások még szükségesek ahhoz, hogy a forgalom megindulhasson rajta, ez várhatóan jövő hét szerdán lesz.

A BKV is készül a Forma 1-re: ingyen használhatják a közlekedési vállalat járatait augusztus 3-ától 5-ig a mogyoródi versenypálya és a főváros között azok, akiknek érvényes belépőjük van az idei Forma-1 versenyre. A három járat csak a verseny idején közlekedik, külön számozásuk nem lesz.

Az egyik busz az Árpád híd és Mogyoród városközpont között viszi majd az utasokat, a járat pénteken 30, szombaton és vasárnap 15 percenként közlekedik. A másik busz a HÉV-vel közlekedőket segíti, ezzel a mogyoródi HÉV megállótól Mogyoród városközpontig lehet utazni. A járatok menetrendjét a HÉV érkezéséhez igazítják. Délelőtt az Árpád hídi buszokkal megegyező időszakban és sűrűséggel járnak. Délután a verseny első két napján 16 és 19 óra, vasárnap pedig 15 óra 30 és 17 óra között használhatóak. A harmadik busz a Forma-1 Nagydíj kiemelt vendégeit viszi majd a verseny helyszínére.
A gödöllői HÉV a verseny mindhárom napján a szokottnál sűrűbben közlekedik, és megáll a Hungaroring nevű ideiglenes állomáson is.