Hétpontos javaslatcsomaggal készül a Fidesz a délutáni ülésre

A Fidesz részt vesz a gazdasági válság miatt délután 5 órára összehívott tanácskozáson, de ragaszkodik ahhoz, hogy az egyeztetést a nyilvánosság előtt folytassák le – közölte Navracsics Tibor pénteken. A Fidesz frakcióvezetője Varga Mihály frakcióvezető helyettessel együtt képviseli a legnagyobb ellenzéki pártot. Mint mondta, egy 7 pontos javaslatcsomagot terjesztenek a kormány elé, amelyben többek között az adótörvény- és a költségvetési törvényjavaslat visszavonását kezdeményezik, visszafognák a luxuskiadásokat, valamint a pénzügyi felügyeleti szervek szerepét is megerősítenék.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a Fidesz már nyáron figyelmeztetett a közelgő veszélyre, de a kabinet nem reagált időben a pénzügyi problémákra, most pedig nem tud mit kezdeni a helyzettel. Az országot felkészületlenül érte a válság, ami megkérdőjelezi a kormány hitelességét, és még nyilvánvalóbbá teszi, hogy elhibázott a gazdaságpolitika. Mindezek fényében az embereknek joguk van tudni, hogy a Gyurcsány-kormány mit szándékozik tenni ebben a helyzetben – mondta a frakcióvezető.

A Fidesz úgy véli, valamennyi politikai erőnek össze kell fognia azért, hogy kezelni tudják az országba begyűrűző gazdasági válságot. De tárgyalni csak azzal lehet, aki nem csak alibinek, illetve hatalom megosztásnak látja a konzultációt, hanem magára nézve kötelezőnek érzi és végre is hajtja azt, amiben megállapodnak. Gyurcsány Ferenc eddig nem sok jelét adta ennek – közölte az ellenzéki politikus.

Navracsics Tibor elmondta azt is, a délután öt órakor kezdődő ötpárti megbeszélésre a Fidesz egy hét pontból álló javaslatcsomagot visz a kormány elé, amelyet napokon belül meg is lehet valósítani. Szerintük a jelenlegi helyzetben már nincs értelme módosító indítványokkal foglalkozni, a kormánynak vissza kell vonnia a költségvetési törvényjavaslatot és egy új számításokon alapuló tervezetet kell benyújtania. Ugyanez vonatkozik az adócsomagra is; mivel félő, hogy a reálgazdaságból egyre többen vonják ki a tőkét, egy olyan törvényjavaslat lehet csak életképes, amely “bennhagyja” a pénzt a gazdaságban, illetve adócsökkentéssel annak élénkítését célozza meg – fogalmazott a frakcióvezető.

A Fidesz állásfoglalást vár a kormánytól abban, hogy az garantálja a megtakarítások biztonságát, és a javaslatok között szerepel az is, hogy a kormány törölje az összes ki nem fizetett luxuskiadást az idei, illetve a jövő évi költségvetésből. Az ország nincs abban a helyzetben, hogy tovább finanszírozza a kormány propaganda kampányait, illetve presztízs beruházásait – mondta Navracsics.

Az ellenzék szeretné elérni azt is, hogy már hétfőn, vagy onnantól számítva legkésőbb egy hét múlva fogadják el a költségvetési plafonról szóló jogszabályt, valamint még a jövő hét elején tárgyaljon a Parlament a költségvetési tanács létrehozásáról. A Fidesz szerint szigorítani kellene a felügyeleti rendszert is; a javaslatcsomag alapján a Fidesz erősítené a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a pénzpiacot felügyelő többi szerv működését is.