Hétköznapi hősök – „Szép pálya volt az enyém, bár nem könnyű…”

Hornyák Pálné Erika
Hornyák Pálné Erika - © Fotó: Kozma István
Felsőzsolca – A bölcsődékben eltöltött 41 évben több száz gyermeket nevelt – most díjra jelölték.


Több mint négy évtizedet foglalkozott gyermekekkel. Dolgozott a szikszói bölcsődében, de Miskolcon, az avasi lakótelepen lévő bölcsődékben is volt gondozó. Volt, hogy egy tízemeletes bérház földszintjén és első emeletén kialakított bölcsődében volt a munkahelye, egészen addig, amíg az Avastetőn fel nem épült az új intézmény. Ott már csoportvezető lett, közben pedig – 50 évesen – elvégezte az egészségügyi főiskolát. Mindezt Hornyák Pálné Erika mesélte, akit olvasóink – egészségügyi dolgozó kategóriában – Hétköznapi hősök díjra jelöltek.

Értett a gyerekek nyelvén

Már gyerekkorában az volt az álma, hogy gyerekekkel foglalkozhasson. Sokat vigyázott az unokatestvérére, hordozta mindenhova. S mivel értett a gyerekek nyelvén, nem volt kérdés számára, hogy milyen szakmát, hivatást válasszon, árulta el Erika. A bölcsődékben eltöltött 41 évben több száz gyermeket nevelt, akik mai ­napig megszólítják az utcán.

„Sokszor előfordul, én már nem ismerem meg őket, ­hiszen felnőttek, változtak, de ők megismernek, megállítanak, beszélgetünk, mesélnek a gyermekkori élményeikről, meg arról, mi lett ­velük az évek során” – meséli ­mosolyogva.

„Szép pálya volt az enyém, nem volt könnyű, de örömmel csináltam. Még a nehéz időkben is, amikor a férjem beteg volt, ápoltam és közben végeztem az egészségügyi főiskolát” – emlékezett vissza jelöltünk.

ÉM


Döntse el Ön, kik legyenek az Észak hétköznapi hősei!
Miskolc - Szavazzon az egyes kategóriák jelöltjeire, arra a hős tanárra, önkéntesre, egészségügyi dolgozóra, mentőre, vagy rendőrre, aki önzetlenségével, önfeláldozásával, embertársai érdekében végzett áldozatos tevékenységével példaértékű munkát végez, vagy valamely esemény során kitűnt példamutatá...