Hétköznapi hősök – „Láthatom őket igaz, tiszta lelkű emberként”

Akt.:
Liszek Zsuzsa
Liszek Zsuzsa - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A tanulókkal, kollégákkal partnerek, egy célért dolgoznak.

Liszek Zsuzsát, a Mentor Baptista Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola tanárát is jelölték a Hétköznapi hősök díjra. Önkéntes kategóriában szavazhatnak rá olvasóink, hiszen 15 éve a Miskolci Állatsegítő Alapítvány önkéntese, de tanárként diákjait is igyekszik bevonni a segítő munkába.

liszek_zsuzsa_09

Fiatalon kezdte

„A jelölés nagyon meglepett, amikor felkerestek telefonon, először azt hittem, az egyik diákom a jelölt” – árulta el lapunknak Zsuzsa. Azt is elmondta: „Visszaemlékezve, már egészen fiatal koromtól igyekeztem segíteni másoknak, igaz, akkor még nem tudtam, hogy ezt önkéntes munkának hívják.”

Zsuzsa 2010 óta dolgozik tanárként. „Hivatásomhoz kapcsolódóan kiemelten fontosnak tartom a társadalmi szerepvállalást, hogy példát nyújtsunk a fiataloknak, és megmutassuk nekik, kialakítsuk bennük az önként vállalt segítségnyújtás szeretetét és igényét. Ennek magjait már az első évfolyamon igyekeztem elhinteni, s azóta is készséggel borzolom a diákjaink kedélyét újabb és újabb ötleteimmel, hol, milyen rendezvényen, milyen alkalomból vállaljunk önkéntes munkát. Szándékos a „vállaljunk…” kifejezés! Hiszen egy-egy ilyen eseményen a tanulókkal, kollégákkal partnerek vagyunk, egy célért dolgozunk, együtt örülünk a kisebb-nagyobb sikereknek” – fogalmazott a jelölt.

liszek_zsuzsa_05

Küzdelmes

Mivel iskolánkban sok a hátrányos helyzetű fiatal, halmozott családi-, tanulási- és magánéleti problémákkal, az iskolai hétköznapok mindegyike küzdelemmel telik – folytatta. – Ugyanakkor hiszem, hogy mi döntjük el, mire fókuszáljuk a figyelmünket.

liszek_zsuzsa_08

Saját döntés

A saját döntésünk, hogy észrevesszük-e magunk körül az apró csodákat, s azt, hogy kiknek van szüksége még nálunk is jobban egy kis odafigyelésre, jó szóra. S az is a mi döntésünk, hogy lehetőségeinkhez mérten próbálunk-e tenni valamit. „A diákoknak szóló önkéntes munkák szervezésében változatosságra törekszem, hogy a fiatalok minél gazdagabb képet kapjanak a társadalmi problémákról, de a segítségnyújtás lehetőségeiről is. Legutóbb egy fotózásra vettem rá több diáklányunkat, a mellrák elleni küzdelem „NemMellesleg” kampányában, ahol minden résztvevő és háttérben dolgozó önkéntes munkát végzett. De járunk ki a Miskolci Állatsegítő Alapítvány havonta megrendezett „Kutyagolás”-ára, és az éves jótékonysági bálukon is segítünk, karácsonykor pedig a Vöröskereszt által szervezett Szeretet Sütigyárban gyúrtuk a mézeskalácsot.

Azon túl, hogy nyilván személyes jó érzés egy ötletet, mosolyt hozzátenni e rendezvények sikeréhez; amit igazán fontosnak érzek, az az, hogy látom ilyenkor a diákjainkat kibontakozni, együttműködni, elvarázsolódni. Tudom azt, hogy egy csapat vagyunk, s hogy az iskolai küzdelmeken túl láthatom őket igaz, tiszta lelkű emberekként…” – tette hozzá.

ÉM


Döntse el Ön, kik legyenek az Észak hétköznapi hősei!
Miskolc - Szavazzon az egyes kategóriák jelöltjeire, arra a hős tanárra, önkéntesre, egészségügyi dolgozóra, mentőre, vagy rendőrre, aki önzetlenségével, önfeláldozásával, embertársai érdekében végzett áldozatos tevékenységével példaértékű munkát végez, vagy valamely esemény során kitűnt példamutatá...