Heti határhelyzet

Heti határhelyzet
A Nyírbátori Határőr Igazgatóság munkatársai az elmúlt egy hét alatt elfogtak egy szerb-montenegrói és egy ukrán embercsempészt, valamint egy magyar és öt ukrán illetékességű körözött személyt.

Felfedtek 41 közokirat-hamisítást – 29 ukrán, 7 moldáv, 4 magyar és 1 angol állampolgárnál, 9 ukrán, 7 román és 3 magyar illetékességű személy összesen 19 határrendészeti, 132(!) magyar, 19 ukrán, 4 román és 1 észt állampolgár összesen 156 közlekedési, illetve 33 ukrán és 24 román személy külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértését. Utóbbiak közül hat ukrán elmulasztott szálláshely bejelentési kötelezettségének eleget tenni, három román engedély nélkül árusított, a többi 48 külföldi pedig összesen 2.054 napot tartózkodott tovább hazánkban a megengedettnél.

Jövedéki termékkel való visszaélést 12 hazánkfiánál és 3 ukrán állampolgárnál fedtek fel – 5.359 doboz zárjegy nélküli v. ukrán zárjegyes cigaretta és 122 liter kétes eredetű benzin – 2.370.298 Ft értékben.

A záhonyi határvadászok igazoltatták azt a két gyanúsan viselkedő ukrán állampolgárt, akinek gépkocsijában lévő egyik dobozra jelzett a kábítószer-kereső kutya. Valószínűleg előzőleg abból a fűből tartottak benne, amelyikből 3-4 grammnyit az egyik külföldi zsebében találtak. A gyorsteszt canabis származékként  azonosította. A határőrök a két ukránt átadták a záhonyi rendőröknek.

Barabásnál egyik honfitársunk más nevére kiállított útlevelet mutatott fel átlépésre jelentkezéskor, szomszédja passzusa volt nála. Záhonynál két moldáv állampolgár belépéskor hamisított román magánútlevelet adott át ellenőrzéskor. A ruházat és csomagátvizsgálás során azonban előkerült az érvényes moldáv útlevelük.

Záhonynál egy beutazni szándékozó ukrán állampolgár litván magánútlevelet  mutatott fel ellenőrzéskor, amelybe előzőleg az eredeti helyett saját fényképét ragasztotta.

A nyírábrányi határőrök és a hajdúhadházi rendőrök közös járőre Vámospércsen csendháborítás miatt intézkedett azzal a honfitársunkkal szemben, aki késő éjszaka ittasan hangoskodott.

Vámospércs egyik szórakozóhelyén a játékautomatákon töltötte ki haragját az a magyar állampolgár, akit a nyírábrányi határőrök és a hajdúhadházi rendőrök közös járőre fékezett meg. Vele szemben garázdaság miatt járnak el a rend őrei.

Embercsempészet megalapozott gyanúja miatt a Kisvárdai Városi Bíróság kereste azt az ukrán állampolgárt, akit a záhonyi útlevélkezelők belépésre jelentkezéskor fogtak el. A debreceni rendőrök gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása miatt körözték azt a honfitársunkat, akit Nyírábrány belterületén igazoltattak a helyi határőrök.

Garázdaság miatt adott ki körözést a Mosonmagyaróvári Városi Bíróság az ellen az ukrán állampolgár ellen, aki Záhonynál kilépésre jelentkezéskor bukott le.

A záhonyi határőrök egy magyar honosságú gépkocsiban a helyi Barna Medve étterem parkolójánál 2081 doboz ukrán zárjegyes cigarettát találtak. A 936.500 Ft becsült belföldi értékű füstölnivalót a gépkocsival és magyar állampolgárságú pilótájával átadták a Nyíregyházi Fővámhivatal Kisvárdai Kirendeltség munkatársainak.

Egy honfitársunk által vezetett gépjármű pótkabinjába rejtve 2170 doboz 971.450 Ft értékű ukrán adójeggyel ellátott cigarettát találtak a záhony határőr nyomozók egy közúti ellenőrzés során. A jövedéki terméket a sofőrrel és a járművével átadták a kisvárdai vámszervek részére.

– Tanyik József –