Hétfőn üres padokra ébredünk?

Akt.:
Illusztráció - Fizikaóra a Herman Ottó Gimnáziumban
Illusztráció - Fizikaóra a Herman Ottó Gimnáziumban
Miskolc – Vajon hány diák megy iskolába? Ezúttal a szülők szervezik az újabb tiltakozási akciót.

– Úgy tervezem, hogy hétfőn nem megyek iskolába – árulta el lapunknak Gergely Andrea, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium diákja. – Egyetértek a pedagógusokkal, akik tiltakoznak az oktatás problémái miatt, és így szeretném kifejezni egyetértésemet. Egyébként a diákok is érzik, hogy sok minden nem úgy működik, ahogy kellene. Csak a kísérleti tankönyveket említeném, amelyekkel sok a gond, vagy az érettségivel kapcsolatos változásokat, ami miatt jelenleg nem tudjuk, hogy a vizsgán mi vár majd ránk.

Készülnek

Persze nemcsak Anna döntött így. Megyénk iskoláiban érdeklődve szinte mindenütt az derül ki, hogy a diákok készülnek a hétfői „hiányzásra”.

Hétfőn ugyanis újabb országos tiltakozási akció mutat rá a közoktatás problémáira. A szülők a Facebookon szervezték a „Nem leszek suliban” kezdeményezést, amelyhez tegnap délutánig több mint 27 ezren csatlakoztak. Az akció lényege, hogy február 29-én a szülők nem küldik gyermekeiket iskolába, így tiltakozva a kormány oktatáspolitikája ellen. (Megjegyzendő: a hibák kijavítása céljából február elején megalakult a köznevelési kerekasztal, melynek célja, hogy megoldja az oktatás gondjait.)

Kíváncsiak voltunk a szülők véleményére is. Mariann, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, kifejtette: az oktatással kapcsolatos tiltakozással egyetért, de azzal egyáltalán nem, hogy erre a gyerekeket is felhasználják. Ennek ellenére lányai úgy döntöttek, hogy nem mennek hétfőn iskolába. Mariann elfogadta döntésüket, mert tudja, hogy ha mégis iskolába küldené őket, az osztálytársai esetleg megjegyzéseket tennének rájuk.

Putnoki Zoltánné viszont nem is tudta, hogy lesz ilyen akció.

– A negyedikes kisfiam azzal jött haza az egyik nap, hogy hétfőn nem muszáj iskolába menni, és hogy írjam be az üzenőjébe, hogy otthon marad. Csodálkoztam, hogy miért nem az osztályfőnök íratta be, hogy tanítási szünet lesz. Végül a kisfiam nem megy iskolába, mert azt hittem, hogy nevelés nélküli nap van. De egyébként sok a probléma az oktatással. Este 8–9 órakor még tanulunk vagy színezünk. Nem tudom, ha a gyerekek egész nap az iskolában vannak, akkor miért adnak házit – kérdezi tanácstalanul az édesanya.

Hétfőn kiderül

Az iskolák viszont egyelőre meg sem tudják jósolni, hogy hétfőn hány diákot találnak majd a padokban a pedagógusok. A Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola igazgatója, Tiszolci Józsefné lapunknak azt mondta, az osztályfőnököktől tudja, hogy a gyerekek készülnek az akcióra. Nyilvántartás azonban nincs arról, hogy mennyien hiányoznak majd hétfőn. Ha túl sokan maradnak távol, azt az igazgató jelenti a tankerületi igazgatónak, aki eldönti, hogy be kell-e pótolni a tanítási napot. A hiányzást a szülőknek kell igazolniuk.

A miskolci Fráter György Katolikus Gimnáziumban Lóczi Tamás igazgatótól azt tudtuk meg, hogy a szülők részéről hozzá nem érkezett kérés a hétfői akcióval kapcsolatban. Mint fogalmazott: ez nem téma az iskolában. Egyébként a pedagógusok nem tiltják, de nem is támogatják a hétfői távolmaradást.

Érdeklődtünk egy általános iskolában is, hiszen a szülőknek gondot okozhat a kisiskolások elhelyezése. Lugosi Péterné igazgatóhelyettes elmondta: főleg a felsősök között beszédtéma a hétfői akció. Azt azonban nem lehet megmondani, hogy végül mennyien jönnek majd iskolába. A 7.-es és 8.-as diákok már nyitottak a világra, érdeklik őket a közéleti események, így a tiltakozásról is hallottak.

– Mi azonban nem befolyásoljuk a döntésüket, hiszen az akciót a szülők kezdeményezték – jegyezte meg az osztályfőnök.

Hegyi Erika


„Nem érheti hátrány”

A kormány reagált a szülői kezdeményezésre. Sipos Imre, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára minden gyereket arra kért, hogy menjen iskolába, szüleiket pedig arra, hogy engedjék el őket.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa jelentésében azt közölte: „sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meg­győződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt”.
A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete szerint hétfőn az iskolában a gyerekek helye. „Ebben a politikával átitatott csatározásban a gyerekeket eszközül használni súlyos felelőtlenség, hisz így vagy úgy, de megbélyegzi őket!” – írják.


Ide passzolhatja a gyerekét, ha nem akarja iskolába küldeni február 29-én

Elkészült az oktatás helyzete ellen tiltakozó szülők térképe: megnézheti, hol fürdőzhet olcsón február 29-én, és hogy hol vállalnak gyerekfelügyeletet.
hirdetés


hirdet�s