Hétfőn tehetik le az új miniszterjelöltek esküjüket

A parlament hétfői ülésén teheti le esküjét az SZDSZ két új miniszterjelöltje, Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca és Fodor Gábor a környezetvédelmi tárca várományosa. Horváth Ágnes hivatalba lépése biztosabbnak tűnik, az ő bizottsági meghallgatását ugyanis már kitűzték hétfő reggelre, Fodor miniszteri kinevezésének időpontja azonban még bizonytalan.
Jövő heti kétnapos ülésén a többi között az Országgyűlés tárgyalja, a művi meddővététel szigorításáról szóló nép kezdeményezést is.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke hétfő reggelre hívta össze a parlament szakbizottságát, így Horváth Ágnes a bizottsági meghallgatás után akár már délután leteheti a miniszteri esküt. Fodor Gábor meghallgatását még nem tűzte napirendre a környezetvédelmi tárca, de elvben, ha ez hétfőig megtörténik akár ő is leteheti esküjét.

Hétfőn szavaz az Országgyűlés a szabálysértési jogsegélyről szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványokról, a zárószavazás azonban várhatóan csak májusban második hetében lesz, április 30 -án és május 1-jén ugyanis nem lesz plenáris ülés. Az
új törvényjavaslat lehetővé teszi majd, hogy a külföldön szerzett bírságokat itthon hajtsák be a szabálytalankodókon illeték, vagy adó formájában.

Több más kérdés mellett, keddi ülésén tárgyalja az Országgyűlés az Összefogás A Magyar Családokért Országos Egyesület OVB által már hitelesített népi kezdeményezését, amely a művi meddővététel feltételeinek szigorítását kezdeményezi.