Hétfőn műtik a pozsonyi magyar diplomata által elgázolt lányokat

Várhatóan hétfőn műtik azt a két tizenéves lányt, akiket szombaton este gázolt el a pozsonyi magyar nagykövetség első beosztottja – értesült a Független Hírügynökség Horváth Zoltántól, a dunaszerdahelyi kórház igazgatójától.

Az egyik lány combcsonttöréssel került kórházba, a másik pedig medencecsont- és felkartörést szenvedett. Állapotuk a kórházigazgató tájékoztatása szerint optimális.

A vasárnap szlovákiai hivatalos látogatáson járt Szili Katalin házelnök programján is módosított a baleset. Az Országgyűlés elnöke eredetileg komáromi és galántai látogatása után a pozsonyi nagykövetségen találkozott volna a szlovákiai magyar sajtó és értelmiség képviselőivel. Szili Katalin azonban úgy döntött, hogy a találkozó helyett a két lányt keresi fel a dunaszerdahelyi kórházban, hogy együttérzését fejezze ki nekik.

A parlamenti elnök pozsonyi programja így arra korlátozódott, hogy megkoszorúzta az ottani Petőfi-szobrot.

A követség első beosztottja szombaton a csallóközi Somorján egy 13 és 15 éves lányt gázolt el a gyalogosátkelőn. A diplomata a feleségével együtt utazott egy Mazda 6 típusú autóval, ők nem sérültek meg. A rendőrség vizsgálja a baleset okait.

A Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság hangsúlyozta, a diplomata a nemzetközi jog értelmében mentelmet élvez, ezért akkor sem indítható ellene büntetőeljárás, ha bebizonyosodnék, hogy ő a baleset okozója.