Hétfőn már visszaköltözhetnek a diákok a pécsváradi iskola tantermeibe

Hétfőn már visszaköltözhetnek a diákok a pécsváradi iskola tantermeibe, miután a hétvégén a munkások mindenhol leverik a veszélyes vakolatot a mennyezetről. Az intézmény műszaki problémáját ezzel csak ideiglenesen szüntették meg. Ha nem kapnak támogatást a teljes felújításra, az épület 2-3 éven belül életveszélyes lesz.

Szerdán, óra előtt, a folyosón, tanárukat várták a diákok, amikor a csaknem egy négyzetméteres a vakolat leesett. Egy diáklány állt éppen alatta, de végül semmi baja nem lett.

A lapos tető beázik, mert a szigetelése rossz. Részben emiatt omlik, repedezik, hullik a vakolat – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Györgyi, a Pécsváradi Általános Iskola igazgatója.

A baleset után rögtön kiürítették az érintett felső szintet: öt osztályból 150 diákot máshol kellett elhelyezni. Az órákat is ott tartják meg, ahol épp szabad terem van, például az iskolai könyvtárban. Ezzel párhuzamosan a szakemberek nem csak a folyosón, hanem a tantermekben is megvizsgálják és leverik a laza vakolatokat a mennyezetről, nehogy több baleset legyen. Ezért hétfőn már visszaköltözhetnek a diákok a tantermekbe. De az intézmény műszaki problémáját ezzel csak ideiglenesen szüntették meg: a falak, az üvegtéglák is repedeznek. Az iskolát a hatvanas években rosszul, és gyenge alapokra építették.

Az épületet vissza kell bontani egészen az alapokig, és azokat statikailag meg kell erősíteni. Ezt az önkormányzat saját forrásból nem tudja megoldani – mondta a Független Hírügynökségnek Bíró Ferenc, Pécsvárad polgármestere.

800 millió forintba kerülne az iskola teljes felújítása. Ez a város éves költségvetésének harmada. Már háromszor pályáztak, de egyszer sem nyertek. Ha nem lesz pénz a javításra, a szakemberek szerint az iskola 2-3 éven belül életveszélyes lesz.