Hétfőn kezdődik a költségvetés parlamenti vitája

Jövő héten négy napig ülésezik az Országgyűlés, amely hétfőn kezdi el a 2011-es költségvetés vitáját, s amely uralni fogja az egész hetet.

Altorjai Anita, a Parlament sajtófőnöke csütörtökön elmondta, hogy kedden lesz az alkotmány, az Alkotmánybíróság hatáskörének módosításáról szóló törvényjavaslatok zárószavazása, és ekkor fogadják el az adó- és járuléktörvényeket is. Megválasztják a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának tagjait és elnökét is.

Jövő héten hétfőtől csütörtök koraestig ülésezik az Országgyűlés. A hét lényegében a költségvetési törvényről fog szólni – mondta Altorjai Anita. A 30 órás időkeretben zajló vita a 90 perces miniszteri expozéval kezdődik, majd 30-30 percben az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnöke ismerteti a testületek véleményét. Őket a frakciók vezérszónokai és a képviselők következnek, akik sorában az Európai Parlament tagjai is felszólalhatnak. A hosszú napirend miatt hétfőn a szokásosnál egy órával korábban, délben kezdődik az ülés, amely a tervek szerint éjfélig fog tartani.

Kedden rövid egy órában lesznek zárószavazások. Elfogadják a jövő évi adó- és járulékszabályokról szóló törvényeket, miként – lehetőség szerint – annak azt az országgyűlési határozatot is, amely a MÁV jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető 2002-2010 közti szerkezetátalkítási és privatizációs döntéseit tartalmazza.

Kedden választják meg az MNB Felügyelő Bizottságának tagjait és elnökét, akik mindjárt le is teszik esküjüket. Ezen a napon tartják meg az alkotmány módosításának és az Alkotmánybíróság hatáskörét megváltoztató javaslat végszavazását, mindkettő az összes képviselő kétharmadának igenjét igényli.
– Független Hírügynökség –