Hétfőn írják alá a Gripen-szerződés módosítását Stockholmban

Hétfőn írják alá a Gripen-szerződés módosítását Stockholmban
Budapest, 2012. január 30., hétfő (MTI) – Hétfőn írja alá a Gripen típusú vadászrepülőgépek lízingszerződésének módosítását Hende Csaba, a magyar honvédelmi tárca vezetője és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter a stockholmi Karlberg Palotában – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

 

A tárca közleménye szerint a magyar és a svéd kormány által 2001-ben kötött Gripen-szerződés módosításával jelentősen csökken a vadászgépek bérléséből adódó költségvetési teher. Ezzel a lépéssel 2026-ig biztosítottá vált Magyarország légterének védelme, továbbá nettó 49 milliárd forint megtakarítás érhető el – tették hozzá.

A HM utalt arra: a több hónapos szakértői tárgyalások tavaly decemberi lezárultát követően a magyar kormány 2012. január 4-én megadta a felhatalmazást a szerződésmódosítás aláírására. A kormány jóváhagyása után Hende Csaba honvédelmi miniszter hatpárti egyeztetésen tájékoztatta a parlamenti pártok, majd a média képviselőit a módosítás részleteiről. A svéd kormány 2012. január 19-én adta meg jóváhagyását – írták.

A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket – például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.

A vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességei változtak. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek