Hétfőn hallgatja meg az egészségügyi bizottság az új egészségügyi miniszter jelöltet

Bár az SZDSZ még nem nevezte meg, kit jelöl a megüresedett egészségügyi miniszteri posztra, Kökény Mihály az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke a szerdai ülésen bejelentette: a jelöltet várhatóan jövő hétfőn reggel hallgatja meg a testület. Így a tárca új vezetője még aznap délután a plenáris ülésen leteheti a miniszteri esküt.

Szintén napirend előtt Mikola István kezdeményezte, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásának visszásságairól rendkívüli ülést hívjon össze a bizottság. Kökény Mihály szerint is szükség van az ország pszichiátriai ellátásának megtárgyalására, ezen belül az OPNI körülményeinek megvizsgálására. Már csak azért is, mert az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalása is erre szólítja fel a bizottságot. Az ülés összehívását azonban csak akkor tartja célszerűnek, ha már megkapták az ügyről azt a minisztériumi állásfoglalást, amelyet a bizottsági elnök a tárcától kért.

Ezek után a bizottság meghallgatta Lenkovics Barnabásnak és Takács Albertnek, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2006. évi tevékenységéről szóló beszámolóját. Lenkovics Barnabás többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az államnak alkotmányos kötelezettsége bizonyítani az emberek testi és lelki egészséghez való jogát. Az országban nem maradhat olyan fehér folt, olyan terület, ahol ez a jog sérül – mondta az ombudsman. Ezen kívül hangsúlyozta: azokat az 50-60-70 éveseket, akik évtizedekig fizették az egészségbiztosítási járulékot, nem lehet belekényszeríteni egy olyan új rendszerbe, amelyben kevesebbet kapnak, mint amennyit befizettek. Hozzátette: nem ellenzi a több biztosítós rendszert, de szerinte csak fokozatosan lehet bevezetni és csak azokra a fiatalokra legyen érvényes, akik már az új rendszer szerint fizetnek.

Adatvédelmi szempontból az egészségügyben számos területen lesújtó a helyzet – mondta az ülésen Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos, 2006-ról szóló beszámolójában. Többek között elmondta, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult a vizitdíj visszaigénylésének szabályozása miatt. A törvény szerint a helyi jegyzőktől kell visszakérni a 20 alkalom feletti vizitdíjat, az ombudsman szerint viszont például egy kisváros jegyzőjének nem kell tudnia, hogy a településen kinek van bőrbetegsége vagy nemibaja.