Hétfőig jelezhetik a kórházak a beutalási lista hibáit

Várhatóan jövő hét második felében már pontos lesz a számítógépes program, amelyből kiderül, hogy a betegeknek melyik kórházba, rendelőbe kell menniük vizsgálatra, kezelésre.
Az egészségügyi intézményeknek hétfőig kell jelezniük a szakminisztérium felé, milyen hibákat észleltek.
Április elsejétől már e lista alapján utalják be az orvosok a betegeket, májusig azonban még senkinek sem kell fizetnie, ha nem a területileg illetékes intézménybe megy.

A kórházak vezetői hétfő délig küldhetik el a minisztériumnak észrevételeiket az új beutalási rendszerről. Jelezniük kell, ha például egy-egy osztályuk nem szerepel a területi ellátási kötezelezettségről szóló listán – mondta el a Független Hírügynökségnek Harmat György, a kórházszövetség elnökségi tagja, aki részt vett az Egészségügyi Minisztérium és a szakmai szervezetek keddi egyeztetésén, ahol a lista adminisztratív hibáiról tárgyaltak.

Harmat György azt mondja: szűk a határidő, de szerinte tartható, mert a kórházak többsége már elkészítette korrekcióját.

Elmondta azt is, hogy reményeik szerint a jövő héten már meg is jelenik a javított lista.
Azt nem tudta megmondani, hogy hozzávetőleg mennyi hibát kell korrigálni.

Harmat György melékezetett, hogy április elsejétől már ez a lista lesz a mérvadó, tehát mindenkinek abba az intézménybe kell mennie, amelyet a beutalási rendszer meghatároz. Május elsejéig azonban úgynevezett fogadási moratórium van, tehát a kórházak – ha van lehetőségük – ellátják azt a beteget is ingyen, aki elvileg nem hozzájuk tartozna.

Adminisztrációs hiba esetén egyébként később is van lehetőség a lista javítására, illetve akkor is, ha valami megváltozik. Ilyenkor azonban már a Regionális Egyeztető Tanácsnak kell javaslatot tennie a szaktárcánál a változtatásra – mondta Harmat György.