Hétfőig eldőlhet, kik vesznek részt az eladósodás okait vizsgáló bizottságban

A Jobbik részt vesz a Magyarország eladósodásának okait vizsgáló albizottság munkájában. A vizsgálóbizottság az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága albizottságaként fog dolgozni. Felállítását a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezte. Nyikos László, a számvevőszéki és költségvetési bizottság jobbikos elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a vizsgálóbizottság tagjait várhatóan hétfőn ismerhetik meg. Ekkor derül ki az is, hogy a másik két ellenzéki párt részt vesz-e a munkában. A Jobbik biztosan részese lesz.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Fidesz-KDNP-frakció, hogy felderítse a “legnagyobb politikai bűnnek”, Magyarország eladósításának okait – mondta Szijjártó Péter csütörtökön. A miniszterelnök szóvivője közölte azt is: az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hozza létre az albizottságot, amely azt vizsgálja, hogy az elmúlt nyolc évben kik hoztak olyan döntéseket, melyek az ország eladósításához vezettek, mi volt az oka a döntéseknek, és milyen magánérdekek játszottak szerepet. Az albizottságnak azt is meg kell vizsgálnia, hogy a politikai felelősség mellett megállapítható-e jogi felelősség az ország eladósítása kapcsán.

Nyikos László, a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy már az elmúlt év végén megkereste őt Szijjártó Péter azzal, hogy egy ilyen albizottság felállítása kerüljön napirendre. Most ez megtörtént, várhatóan egy kilenctagú bizottság áll fel, a tagok aránya pártok szerint feltehetően megfelel majd a bizottságbeli arányokkal. Az albizottság pontos összetétele még nem ismert, azt feltehetően hétfőn, a számvevőszéki és költségvetési bizottság ülésén ismerik majd meg. Az sem biztos egyelőre, hogy a két másik ellenzéki párt részt vesz-e majd a munkájában.

Nyikos László elmondta, hogy személyes szakmai véleménye, hogy nem csak az elmúlt 8 évet, hanem legalább az elmúlt 20 évet kellene vizsgálni, hiszen az ország eladósodása nem 8 éve kezdődött. Ezért ő személyesen nem javasolta, hogy a 8 éves vizsgálati időszakot elfogadják, azonban a Jobbik frakcióvezetése úgy döntött, hogy mégis részt vesznek az albizottság munkájában.