Hétfõn nulla órától ismét tiltakoznak a szlovákiai fuvarozók az útdíjrendszer ellen

Hétfõn nulla órától ismét sztrájkolni kezd a kisebb vállalkozókat tömörítõ Szlovákiai Fuvarozók Uniója (UNAS). Követelik, hogy a díjköteles elsõ osztályú utakon június végéig ne szedjenek útdíjat Szlovákiában, és lehetõleg azután se.

Ha ez nem teljesíthetõ, akkor azt szeretnék, hogy 1500 helyett csak 333 kilométernyi elsõ osztályú út legyen díjköteles.
A tiltakozásról részleteket nem árulnak el, csak annyit közöltek, hogy az a két legnagyobb városra, Pozsonyra és Kassára összpontosul majd. Nem a forgalmat akarják akadályozni, de hangsúlyozzák: joguk van tiltakozni az õket ellehetetlenítõ díjrendszer ellen. Az szerintük nemcsak a szállítmányozókat, hanem a lakosságot is érinteni fogja, mert növeli a fogyasztói árakat. Éppen ezért a polgároktól szolidaritást várnak.

Kedden a pozsonyi kormányhivatal elõtt is tüntetésre készül az UNAS. Autókat és jelszavakat rajzolnak majd az aszfaltra, Robert Fico kormányfõnek pedig játékokat visznek, hogy – mint vezetõ képviselõjük mondta – azokkal játszadozzon, ne a polgárokkal és a fuvarozókkal.

Az UNAS annak ellenére tiltakozik, hogy február elsejétõl változik az év elején bevezetett szlovák elektronikus útdíjrendszer. A korábban a rendszerbe sorolt elsõ osztályú utakon határozatlan idõre elhalasztják a díjbeszedést – közölte pénteken a Független Hírügynökséggel a pozsonyi közlekedési tárca. Ugyanakkor visszautasítják az UNAS követelését, hogy az elsõ osztályú utak végképp – tehát a jövõben se – legyenek díjkötelesek.

A fuvarozók – és más érintettek – februártól már csak azokért a díjköteles útszakaszokért fizetnek, amelyeket teljes hosszukban igénybe vettek. A fizetõs útszakaszokat kisebbekre osztották, az eredeti 826-tal szemben februártól 1000 lesz. Ezzel a befizetett díj jobban megfelel a tényleges használatnak.

A Fico-kormány – a fuvarozók január elejei blokádjának engedve – a literenkénti 0,481 euróról 0,391 euróra csökkentette a gázolaj forgalmi adóját, így számítások szerint litere a korábbi 1,14 helyett 1,01 euróba kerül. A miniszterelnök szerint ez a szint teljesen versenyképes a környezõ országokban – köztük Magyarországon – érvényes árral.További hírek a Nagyvilág kategóriából