Hétezer méter felett járnak Klein Dávidék a Mount Everesten – RTL klub

A napokban elérheti a 7800 métert a Himaláján a két magyar hegymászó, Klein Dávid és Várkonyi László – tudósított az RTL Klub Híradó. A cél azonban 8850 méter, a világ teteje. Ide magyar hegymászó még soha nem jutott fel oxigénpalack nélkül.

Jeges szél, oxigénhiány, szinte folyamatos rosszullét. Ezeket kell elsősorban megszoknia a hegymászók szervezetének. Az aklimatizálódás miatt Várkonyi László és Klein Dávid fokozatosan tölt egyre több időt az újabb és újabb magasságokban kiépített táborokban. A harmadik magyar hegymászó, Seregi Tamás szombaton tért haza Budapestre. Ő 7000 méterig, az úgynevezett északi nyeregig mászott fel. Társai most készülnek felépíteni a második tábort, 7800 méteres magasságban.

6400 méter magasan csak fele annyi a levegő oxigéntartalma, mint a tengerszinten, 7900 méter fölött pedig már csak 20 százalék. Ezért az aklimatizálódás mellett fontos, hogy jó erőben legyen a két hegymászó.

Eddig nagyjából 150 embernek sikerült oxigénpalack nélkül feljutnia a Mount Everestre. Magyaroknak még nem. Idén pedig még senki sem volt a 8850 méteres csúcson.

Klein Dávid az RTL Klub Híradójának elmondta: sportolói kihívásként, illetve kalandként szemléli ezt a mászást, és nem szeretne úgy felérni a csúcsra, hogy utána bizonytalan legyen, vissza tud-e térni.

Ha minden terv szerint történik, a két mászó két héten belül megkezdheti a csúcstámadást.Sporthírek